07.05.14{ Neuspela razprava o spremembah avtorskega prava

3. maja zjutraj se je na sedežu Mednarodne organizacije za intelektualno lastnino neuspešno končala razprava o možnih rešitvah in predlogih za spremembo avtorskega prava v digitalnem okolju. Razlog za to je, da je Evropska unija blokirala nadaljne razgovore o možnih izjemah avtorskega prava, ki bi bile uzakonjene v korist knjižnic in arhivov za učinkovitejše izpolnjevanje njihovega poslanstva, t.j. varstva kulturne dediščine v digitalnem okolju.  

27 srečanje Stalnega odbora za avtorske in sorodne pravice, katerega so se udeležili predstavniki knjižnic in arhivov iz Evrope, Latinske Amerike, Afrike, Avstralije, ZDA, Kanade in Velike Britanije, je bilo sklicano z namenom priprave izhodišč za sprejetje mednarodne konvencije, ki bi pomagala knjižnicam in arhivom pri varstvu kulturne dediščine in hkrati omogočila lažji dostop uporabnikov do ključnih informacij iz katerekoli države na svetu.     

Srečanje se je končalo potem, ko so predstavniki EU poskušali umakniti nekatere ključne ugotovitve na področju izjem avtorskega prava iz povzetka sestanka. Takšno ravnanje EU so ostali predstavniki označili kot poskus zavlačevanja oziroma načrtnega sabotiranja napredka pri pripravi izjem avtorskega prava in so zato razočarani prekinili srečanje.

Več o izjavah udeležencev srečanja si lahko preberete tukaj.

Celotno novico si lahko preberete tukaj

 
 
 

komentar

komentar (*)

Ponovno naloži kodo