Dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M.

Dr. Maja Bogataj Jančič je ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino.


Dr. Maja Bogataj Jančič je ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, zasebne raziskovalne, izobraževalne in svetovalne ustanove s sedežem v Ljubljani. IPI ima status stalnega opazovalca pri Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino WIPO.

Je diplomantka Pravne fakultete v Ljubljani (1996). Magistrirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani (1999, ekonomija), Harvard Law School (2000, pravo) in Facoltà di Giurisprudenza di Torino (2005, intelektualna lastnina). Doktorirala je na Pravni fakulteti v Ljubljani (2006, avtorsko pravo). Je avtorica številnih člankov s področja intelektualne lastnine in soavtorica več knjig s področja interneta in prava intelektualne lastnine. Njeno raziskovalno in svetovalno delo je osredotočeno na intelektualno lastnino, zlasti avtorsko pravo. Sodeluje pri številnih mednarodnih projektih. Je razsodnica v postopkih za alternativno reševanje domenskih sporov za domenski prostor .si in zastopnica za znamke in modele.

Maja je vodila projekt Creative Commons Slovenija, od leta 2019 pa je predstavnica in pravna vodja slovenskega chapter-ja v mreži Creative Commons Global Network. Je tudi članica združenja Communia, ki se zavzema za širjenje javne domene in dostop ter ponovno uporabo kulture in znanja. Majino delo se v zadnjem času osredotoča na upravljanje podatkov in umetno inteligenco, zlasti na vprašanja avtorskih pravic v zvezi s strojnim učenjem, upravljanjem podatkov in umetno inteligenco. Od junija 2020 je sopredsednica delovne skupine za upravljanje podatkov pri Globalnem partnerstvu za umetno inteligenco (GPAI). Od jeseni 2022 je nacionalna in regionalna koordinatorka pri projektu Knowledge Rights 21.