Blockchain in umetna inteligenca

Blockchain tehnologija je orodje za ustvarjanje varnih, decentraliziranih, peer-to-peer aplikacij.

Umetna inteligenca se razvija že več kot pol stoletja, vendar je trenutno v fazi eksplozivne rasti. Umetna inteligenca ima ogromno tehnoloških, ekonomskih in družbenih posledic, prav tako spreminja način, kako izdelujemo in distribuiramo blago in storitve, kako delamo, se učimo, komuniciramo in nasploh živimo.


Na IPI se ukvarjamo s preučevanjem pravnih in etičnih vidikov aplikacije oziroma regulacije blockchain tehnologije kot tudi umetne inteligance. V praksi IPI zlasti razrešuje pravna vprašanja povezana z blockchain tehnologijo in intelektualno lastnino. Posebna pozornost je namenjena tudi posledicam, ki jih izkoriščanje in uporaba tehnologij umetne inteligence prinašajo za pravo intelektualne lastnine in oblikovanje politike na tem področju. Za več informacij nam pišite na info@ipi.si.

V osnovi se blockchain tehnologija sicer uporablja za ustvarjanje avtonomnih računalniških programov t. i. “pametnih pogodb”, ki služijo predvsem za ustvarjanje novih finančnih instrumentov, povečanje učinkovitosti mehanizmov plačil, organiziranje izmenjave podatkov in informacij pri različnih transakcijah ter olajšanje interakcij med ljudmi in napravami. Razvoj te tehnologije ne bo prinesel samo večje učinkovitosti upravljanja, ampak bo vplival tudi na upravljanje samo. Blockchain bi lahko imel tako velike posledice na ekonomijo in družbo, ki bi po obsegu in vplivu bile lahko primerljive tistim, ki jih je prinesel internet. V najbolj pozitivni različici lahko spodbuja razvoj bolj demokratične družbe in bolj demokratičnih sistemov odločanja ter posledično upravljanja družbe, kjer bodo posamezniki lahko imeli veliko večji vpliv kot v trenutnih demokratičnih sistemih.