— april
Novica

Komentar predstavnic ERA za ukrep 2 za Slovenijo, dr. Maje Bogataj Jančič (ODIPI) in Ane Fidler (CTK), na osnutek Nacionalne strategije intelektualne lastnine.


— oktober
Dogodek

V torek, 17. 10. 2023, s spremljevalno delavnico v sredo, 18. 10. 2023, je potekal že 4. Dan odprtega znanja. Letos je potekal v organizaciji Open Data and Intellectual Property Institute (ODIPI) in ob podpori Knowledge Rights 21 (KR21).

Uncategorized @sl

Vabimo vas na že četrti dan odprtega znanja in delavnico, kjer bomo s strokovnjaki iz različnih evropskih držav obravnavali pravne podlage za podatkovno analitiko, ki je ključni del strojnega učenja in s tem povezane umetne inteligence. Poleg tega bomo predstavili odprto znanost v teoriji in praksi tako v Sloveniji kot tudi v nekaterih državah Zahodnega Balkana. Na dogodek vabimo tako predstavnike raziskovalnih in izobraževalnih institucij iz Slovenije in držav Zahodnega Balkana kot tudi zainteresirano javnost. Pridružite se nam in se poglobite v svet inovativnih pristopov ter najnovejših spoznanj na področju odprtega znanja.

Novica

Dr. Maja Bogataj Jančič, priznana strokovnjakinja za avtorsko pravo, se je pridružila Berkman Klein Centru za internet in družbo na Harvard University, kjer bo delovala kot pridružena raziskovalka (affiliate) naslednji dve leti.

Dogodek

V petek, 6. 10. 2023, je potekal seminar »Praktične izkušnje pri razreševanju avtorskih pravic sodobnih knjižnih del«. Seminar je obravnaval relevantna vprašanja, ki se tičejo dostopanja uporabnikov do književnih del v digitalni obliki.


— september
Dogodek

Globalno partnerstvo na področju umetne inteligence (the Global Partnership on Artificial Intelligence – GPAI) je mednarodna iniciativa z več deležniki, ki si prizadeva usmerjati odgovoren razvoj in uporabo umetne inteligence na temelju človekovih pravic, vključevanja, raznolikosti, inovacij in gospodarske rasti.

Dogodek

Dr. Maja Bogataj Jančič je 16. septembra 2023 sodelovala na dogodku @Re:Source MAH – 10. Mednarodni konferenci o zgodovini medijske umetnosti, znanosti ter tehnologije v Benetkah. Program je bil razdeljen na več kategorij (“tracks”), in sicer na vprašanje dokumentacije in ohranjanja medijskih umetnosti; podnebnih sprememb; pionirjev medijskih umetnosti; in zgodovine medijskih umetnosti v muzejih.

Novica

Ameriški Urad za intelektualno lastnino (angl. The U.S. Copyright Office) je vnovič zavrnil zahtevo po registraciji umetniškega dela, ustvarjenega z umetno inteligenco. Umetnik Jason M. Allen je bil tudi v drugem poskusu registracije slike »Théâtre D’opéra Spatial« kot avtorskega dela neuspešen, saj delo vsebuje več kot zgolj zanemarljiv delež vsebine, generirane s pomočjo umetne inteligence.


— junij
Publikacije

Novo poročilo projektnega partnerja SPARC Europe v okviru programa Knowledge Rights 21 je že objavljeno.

Dogodek

Inštitut za odprte podatke in intelektualno lastnino ODIPI v okviru nacionalne in regionalne koordinacije, ki jo pod okriljem Knowledge Rights 21 programa izvaja dr. Maja Bogataj Jančič, organizira spletni seminar na temo avtorsko-pravne izjeme za besedilno in podatkovno rudarjenje (text and data mining copyright exception), z naslovom “Copyright-legal basis for training generative AI”.


— maj
Dogodek

Maja Bogataj Jančič je bila kot predstavnica Inštituta za odprte podatke in intelektualno lastnino vabljena na srečanje User Rights Network in Library Copyright Alliance v Washingtonu.

 

Dogodek

Dne 18. maja 2023 se bo v Washingtonu odvilo srečanje na temo varstva pravic uporabnikov (t.i. user rights) pred pogodbenim izničenjem (t.i. contract override).

 

Dogodek

IPI se bo kot članica Network of Centers 18. maja 2023 udeležil srečanja v Bostonu.

 

Dogodek

GPAI so-organizira delavnice skupaj z Max Planck inštitutom in Univerzo Duke.


Novica

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport in Urad za intelektualno lastnino sta v okviru razprave o nadaljnjem razvoju avtorskopravne zakonodaje 17. aprila 2023 izvedla spletni dogodek, z naslovom: “Izjeme in omejitve na področju šolstva, raziskav in znanosti ter odprta znanost in avtorska pravica”.


— april
Dogodek

Danes, 20. 4. 2023, bo v organizaciji Univerze v Mariboru dr. Maja Bogataj Jančič predavala o odprti znanosti in avtorskih pravicah.

Dogodek

Prihajajoči spletni seminar (21. april): Fleksibilne izjeme avtorskih pravic II – Kaj se lahko v Evropi naučimo od ZDA?

Novica

V sredo, 5. aprila 2023, je potekala prva seja Sveta Slovenske skupnosti odprte znanosti.


— marec
Novica

Internet Archive je neprofitna organizacija, ki vzdržuje arhiv Open Library, indeks digitalnih knjižnic, in si prizadeva za ohranjanje znanja. Ker so številna dela v Internet Archive varovana z avtorskimi pravicami, arhiv uporablja sistem nadzorovane digitalne izposoje (controlled digital lending), ki temelji na upravljanju digitalnih pravic (digital rights management) za preprečevanje nepooblaščenega prenosa ali kopiranja knjig, ki so varovane z avtorskimi pravicami. Marca 2020 je Internet Archive zaradi okoliščin v zvezi s pandemijo COVID-19 vzpostavil zasilno nacionalno knjižnico (National Emergency Library), s čimer je odpravil čakalne sezname, ki se uporabljajo v Open Library in razširil dostop do knjig za vse bralce. Zasilna nacionalna knjižnica je junija 2020 naletela na tožbo štirih knjižnih založnikov in bila dokončno zaprta.

Novica

Na 43. zasedanju Stalnega odbora WIPO za avtorsko in sorodne pravice (v nadaljevanju Stalni odbor) je bil vendarle narejen bistven napredek glede tem, za katere se zavzema tudi koalicija A2K (Access to Knowledge Coalition), katere član je tudi IPI. Letošnje zasedanje je bilo najbolj produktivno zasedanje Stalnega odbora glede vprašanj izjem in omejitev. James Love (Knowledge Ecology International), dolgoletni opazovalec pri WIPO, je izid in vpliv skupnosti javnega interesa opisal kot najmočnejši vse od sklenitve Marakeške pogodbe, ki je prinesla globalne izjeme od avtorskih pravic v korist slepih in slabovidnih, dalje.

Dogodek

Danes, 17. marca 2023, se v zlati predavalnici Pravne fakultete v Ljubljani odvija simpozij na temo prava v informacijski družbi. Dr. Maja Bogataj Jančič bo na simpoziju predstavila avtorskopravne vidike umetne inteligence.

Novica

Tretji dan 43. zasedanja Stalnega odbora WIPO za avtorsko in sorodne pravice (WIPO Standing Committee on Copyright and Related Rights, SCCR43) je namenjen temi avtorskopravnih izjem in omejitev, še posebej v povezavi s pravico do raziskovanja.


Novica

V Ženevi med 13. in 17. marcem 2023 poteka 43. zasedanje Stalnega odbora WIPO za avtorsko in sorodne pravice (WIPO Standing Committee on Copyright and Related Rights, SCCR43). Inštitut za intelektualno lastnino ima od leta 2022 status stalnega opazovalca pri WIPO in je tudi član Access to Knowledge Coalition (A2K koalicija). 



Dogodek

Dr. Maja Bogataj Jančič bo na simpoziju predstavila avtorskopravne vidike umetne inteligence.

Novica

Velika umetniška dela, ki pa so že v javni domeni, kar pomeni, da je njihovo avtorsko pravno varstvo že poteklo, predeluje Thaïs Vanderheyden. Na tak način je umetnost približana otrokom, ki so navdušeni nad njenimi umetninami.


— februar
Dogodek

V sklopu Evropskega raziskovalnega prostora (ERA) je bila 23. in 24. februarja v Bruslju organizirana delavnica na temo ukrepa 2, ki obsega naloge s področja “Predlagati zakonodajni in regulativni okvir EU o avtorskih pravicah in podatkih, ki bo primeren za področje raziskav”. Dr. Maja Bogataj Jančič se je delavnice udeležila kot slovenska predstavnica za ukrepe 2 v skupini ERA. Na delavnici je predstavila slovensko ureditev na področju podatkovnega in besedilnega rudarjenja, ki je med najnaprednešimi v Evropi in opozorila na številne avtorskopravne ovire v slovenski zakonodaji.

Novica

Minister dr. Igor Papič je 26. 1. 2023 v skupino Evropskega raziskovalnega prostora za obravnavno ukrepa 2, ki obsega naloge s področja “Predlagati zakonodajni in regulativni okvir EU o avtorskih pravicah in podatkih, ki bo primeren za področje raziskav”, imenoval dr. Majo Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. (Inštitut za intelektualno lastnino) in Ano Fidler (Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani).

Novica

Evropska komisija bo proti 11 državam članicam sprožila postopek pred Sodiščem EU, ker države članice Komisije niso obvestile o nacionalnih ukrepih za prenos dveh direktiv v zvezi z avtorskimi pravicami.

Objave

ChatGPT s svojo naprednostjo zastavlja težka vprašanja s področja avtorstva kot tudi z s področja etike v znanosti (in tudi na drugih področjih, kjer se zahteva samostojno delo).


— januar
Novica

Kako avtorsko pravo omejuje pravico do izobraževanja in znanstvenega raziskovanja?

Novica

Communia je junija 2022 začela s tekmovanjem za najboljšo implementacijo Direktive o avtorskih in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu (DSM Direktiva). “Eurovision DSM contest” je namenjen sledenju implementacije DSM Direktive v 27 državah članicah EU.

Novica

Septembra se je spremenil slovenski ZASP. Postopek sprejemanja je bil zelo problematičen in številne rešitve bodo škodovale raziskovalcem in izobraževalcem in so v nasprotju z nacionalno strategijo Odprte znanosti. O tem podrobneje pišeta Maja Bogataj Jančič in Sandra Koren v Sobotni prilogi Dela.

Kar pa je dobro, je, da se je zaradi vztrajnosti raziskovalcev, za katere se je v vladi zavzela ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh, sprejela napredna izjema za področje besedilnega in podatkovnega rudarjenja. 




— december
Uncategorized @sl

Creative Commons so izdali poziv Towards better sharing of cultural heritage — A Creative Commons Call to Action to Policymakers. Gradivo s ključnimi argumenti je namenjeno vsem, ki sodelujejo pri oblikovanju politike, še posebej na področju avtorskega prava, da bi omogočili učinkovitejše širjenje kulturne dediščine v javnem interesu.

Dogodek

Državni zbor je po letu in pol, kolikor je trajal celoten postopek sprejemanja novel Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP-I) in Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP-A), konec septembra sprejel obe noveli v nujnem postopku. V novelah je Slovenija implementirala Direktivo o avtorski in sorodnih pravicah na digitalnem trgu, v nujnem postopku naj bi se sprejemali zaradi grožnje kazni zaradi prepozne implementacije.

Tekom celotnega postopka so deležniki s področja raziskovanja, izobraževanja, ohranjanja kulturne dediščine in ostalih področij v javnem interesu množično podajali pripombe, predloge in mnenja glede primerne implementacije direktive. Znova in znova so bili njihovi predlogi večinoma preslišani.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so ob sprejemu zakona napovedali, da v prihodnje z deležniki načrtujejo nadaljnje razprave glede razvoja avtorskopravne zakonodaje. Prvi javni posvet je potekal 6. 12. 2022 na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Dr. Maja Bogataj Jančič z Inštituta za intelektualno lastnino je na posvetu zastopala ZRC SAZU, KOsRIS, Univerzo v Ljubljani, CTK UL in Arnes, Univerzitetno knjižnico Maribor, Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije in Visokošolski sindikat Slovenije.

Dan zatem, 7. 12. 2022, je Inštitut za intelektualno lastnino v sodelovanju s KOsRIS, ZRC SAZU, CTK UL in Univerzo v Ljubljani organiziral novinarsko konferenco na temo sprejema in nadaljnjega razvoja avtorskopravne zakonodaje. Na njej so govorili dr. Jerneja Fridl (ZRC SAZU), mag. Miro Pušnik (CTK UL) in dr. Maja Bogataj Jančič (Inštitut za intelektualno lastnino, nacionalna koordinatorka projekta Knowledge Rights 21).

Dogodek

Spoštovane in spoštovani!

V sredo, 7. decembra, vas ob 11. uri vabimo v Atrij ZRC, kjer bo v organizaciji Centralne tehniške knjižnice (CTK), Inštituta za intelektualno lastnino, KOsRIS, ZRC SAZU in Univerze v Ljubljani potekala novinarska konferenca o spremembah na področju avtorskopravne zakonodaje, ki so potrebne za dobro nadaljnje delovanje na znanstvenoraziskovalnem področju, v izobraževanju in pri varstvu kulturne dediščine.


— november
Dogodek

Open Future EU 30. 11. 2022 ob 17h organizira Open Future Salon #2 Launch of Paradox of Open: Responses. S tem dogodkom obeležuje izdajo zbirke esejev, v katerih so zbrani odzivi na esej Paradox of Open avtorjev Paula Kellerja in Aleka Tarkowskega.

Novica

Globalno partnerstvo za umetno inteligenco (GPAI) je multidisciplinarna pobuda, ki združuje strokovnjake z različnih področij za spodbujanje mednarodnega sodelovanja pri odgovornem razvoju umetne inteligence v teoriji in praksi.

Data Governance Working Group (DGWG) je ena od štirih skupin strokovnjakov, ki si v GPAI prizadevajo za trajnostni razvoj umetne inteligence.



Dogodek

Letošnji GPAI Summit poteka 21. in 22. novembra 2022 na Japonskem. Do predavanj lahko strokovnjaki in predstavniki držav članic dostopajo preko povezav na spletni strani https://gpai.tokyo-2022.go.jp/schedule.html.

 


— oktober
Novica

Švicarsko federalno sodišče je konec avgusta ugodilo tožbi družbe Lindt & Sprungli in razsodilo, da mora Lidl prenehati s prodajo svojih zlatih čokoladnih zajčkov in uničiti vse preostale zaloge, saj kršijo Lindtovo oblikovno znamko

 

 



Novica

Access to Knowledge Coalition, znana tudi kot A2K Coalition, je skupina nevladnih organizacij, ki jim je skupno zavzemanje za pravičen in uravnovešen sistem avtorskega prava.


— september
Dogodek

Dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., na poletni šoli Open Science v organizaciji Univerze v Mariboru predava na temo “Legal issues in open research”.

Novica

Urad Bele hiše za znanost in tehnologijo je posodobil memorandum iz leta 2013, ki brez dodatnih ovir in takoj ob objavi zagotavlja prost dostop javnosti do rezultatov javno financiranih raziskav in do raziskovalnih podatkov – tudi v strojno berljivem formatu. Na Washington College of Law in PIJIPov Project on the right to research and international copyright, kjer sodeluje tudi IPI, so ureditev pozdravili kot dobrodošlo in poudarili, da bi morala biti javna dostopnost znanstvenega dela, financiranega iz javnih virov, univerzalna.


— avgust
Dogodek

Communia in Gesellschaft für Freiheitsrecht organizirata konferenco Filtered Futures na temo omejitev, ki jih za temeljne pravice predstavljajo t.i. filtri za nalaganje (upload filters), upoštevajoč odločitev Sodišča EU o 17. členu Direktive o avtorskih pravicah. Dogodek bo potekal 19. septembra 2022 v Robert-Bosch-Stiftung v Berlinu.


— junij
Objave

Francoska vlada ima nov načrt za Evropo, s katerim bi se EU lahko pomerila z ameriškimi tehnološkimi velikani: t.i. “digital commons“.

 

Dogodek

The International Association of Library Associations and Institutions (IFLA), PAC Centre for digital preservation pri Nacionalni knjižnici Poljske, organizira serijo desetih spletnih seminarjev na temo digitalizacije.

Dogodek

Communia, nevladna strokovna organizacija, ki se zavzema za širjenje javne domene in dostop ter ponovno uporabo kulture in znanja, je izdala dvajset novih priporočil za javno domeno v naslednjem desetletju.


— maj
Novica

DSM Direktiva je začela veljati junija 2019, rok za implementacijo pa je potekel 7. junija 2021. Komisija je 23. junija 2021 začela postopek za ugotavljanje kršitev in Sloveniji ter kar 22 drugim državam članicam, ki je niso obvestile o popolnem prenosu direktive, poslala uradne opomine. Slovenija sedaj ostaja v družbi še 13 držav članic, zoper katere Komisija postopek ugotavljanja kršitev nadaljuje. Tako je 19. 5. 2022 Komisija Belgiji, Bolgariji, Cipru, Danski, Grčiji, Franciji, Latviji, Poljski, Portugalski, Sloveniji, Slovaški, Finski in Švedski posredovala obrazloženo mnenje

 

Objave

Med 9. in 13. majem 2022 je v Ženevi potekal že 42. WIPO Standing Committee on Copyright and Related Rights.

Dogodek

Dr. Maja Bogataj Jančič, LLM, LLM, se bo jutri udeležila spletne okrogle mize (webinar) na temo zasebnosti na internetu, ki jo organizira Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Dogodek bo potekal prek spleta, v torek 17. 5. 2022, med 14:00 in 15:30. Registracija je brezplačna.


— april
Uncategorized @sl

Dan intelektualne lastnine 2022 je zaznamovala izdaja dolgo in težko pričakovane sodbe v cadevi C-401/19, Poljska proti Parlamentu in Svetu. Ob tem dnevu Inštitut za intelektualno lastnino tradicionalno obeleži tudi glavne prednosti in slabosti na področju intelektualne lastnine v Republiki Sloveniji.

Dogodek

Sodišče EU bo 26. aprila podalo odločitev glede ničnosti 17. člena DSM direktive v dolgo pričakovani sodbi C-401/19, Poljska proti Evropskemu parlamentu in Svetu EU. Sodnik poročevalec v tem primeru je sodnik Marko Ilešič. Communia ob tej priložnosti 28. aprila gosti virtualni salon, namenjen razpravi o prelomni odločitvi in njenih posledicah glede implementacije 17. člena v nacionalne pravne sisteme. Prijave so proste in odprte!


— marec
Dogodek

Delovna skupina za upravljanje podatkov (GPAI), ki ji predsedujeta Maja Bogataj Jančič in Jenni Tennison, bo predstavila svoje delo na dogodku AI UK 2022. Gre za največjo predstavitev raziskav in sodelovanja na področju umetne inteligence in podatkovnih znanosti v Združenem kraljestvu. Dogodek bo 23. marca 2022 ob 13.00 gostil inštitut Alana Turinga. AI UK 2022 je virtualni dogodek, ki se prenaša iz Londona, odprl pa ga bo minister za tehnologijo in digitalno gospodarstvo, Chris Philp.

Novica

11. in 12. marca 2022 je v obliki spletnega seminarja potekala svetovna konferenca “Drugi digitalni dan’22” (SDD’22). Cilj tega globalnega dogodka je bil strukturirati avtentični digitalni humanizem, ki bi se lahko razširil po vsem planetu. Tudi dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. je nastopila na dogodku in dne 12. marca 2022 predavala na temo »Izjeme in omejitve avtorskih pravic: ključ do trajnostnega razvoja«.


— februar
Dogodek

V sredo, 2. marca 2022m ob 15.00 bo COMMUNIA gostila prvi salon COMMUNIA v letu 2022. Ta salon se bo osredotočil na obravnavo sui generis pravice na bazah podatkov (SGDR) v predlogu Evropske komisije Akta o podatkih, ki je bil objavljen 23. februarja 2022. Vljudno vabljeni!

Dogodek

Četrta okrogla miza o etiki umetne inteligence (UI) »Izzivi etike in upravljanja umetne inteligence: od načel do prakse« bo potekala 24. februarja 2022 od 12.00 do 14.00 ure. Okrogla miza bo potekala na spletu in bo odprta za javnost. Obravnavala bo številne izzive, ki jih z etičnega vidika sproža upravljanje umetne inteligence. Predstavljeni izzivi bodo, kako prenesti etična načela v prakso; kako izmeriti pravičnost in enakost; in kako spodbuditi zasebni sektor k ravnanju v skladu z etičnimi načeli, kot je vključenost. Vljudno vabljeni!

Novica

Objavljeni so prvi izsledki projekta Delovne skupine za upravljanje podatkov (DGWG) Globalnega partnerstva za umetno inteligenco (GPAI) “Omogočanje izmenjave podatkov v družbeno korist prek zaupanja v podatke”. Končni cilj tega projekta je pomagati GPAI uresničiti potencial zaupanja podatkov kot orodja za spodbujanje varne, poštene, zakonite in pravične izmenjave podatkov za uresničitev ciljev trajnostnega razvoja ZN. Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Novica

Objavljen je posnetek javne konference delovne skupine za upravljanje s podatki (DG WG) z dne 12. november 2021. Javna konferenca DG WG je potekala znotraj 2. Summita GPAI, ki je bil organiziran od 11. do 12. novembra 2021 v Parizu, v Franciji in ki je bil namenjen javnosti. Vključeval je poročanje o študijskih temah vseh desetih delovnih skupin, vključno tudi s poročanjem delovne skupine za upravljanje s podatki (DG WG). Javna konferenca DG WG je sedaj dostopna tudi na Youtube kanalu GPAI. V kolikor ste zamudili prenos v živo, vabljeni k ogledu!


Dogodek

Vabljeni na pogovor Umetna inteligenca: ustvarjalec ali orodje ustvarjanja?, ki bo potekal v okviru razstave Live, Laugh, Love 8. februarja ob 17 v Galeriji Kresija. Nastopila bosta oblikovalec Emil Kozole in dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., ki bosta pojasnila, kako vidita razvoj umetne inteligence v prihodnosti in kako bo oziroma bi morala temu razvoju slediti pravna ureditev. Vabljeni!


— januar
Novica

Dne 5. januar 2022 je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), skupaj z Uradom za intelektualno lastnino (URSIL), pripravilo spletni posvet. Predstavnika URSIL in MGRT sta najprej zainteresirani strokovni javnosti predstavila predvidene vsebinske spremembe glavnih rešitev dopolnjenega predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP‐I) in dopolnjenega predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP-A). Številni udeleženci so problematizirali, da pristojni pripravljalec zakona ni zainteresiranim deležnikom posredoval amandiranih osnutkov predlogov zakonov pred razpravo, temveč je vsem prijavljenim udeležencem posredoval zgolj skopo predstavitev v obliki slajdov, ki je bila mestoma zavajajoča.


— december
Dogodek

10. decembra 2021, ob 8.00, bo na OERcamp.global 2021, ki je 48-urna konferenca s praktiki, aktivisti, znanstveniki, nOER-ji in novinci z vsega sveta, bila predvajana vnaprej posneta prezentacija študije o izobraževanju na daljavo med pandemijo, ki predstavlja učiteljevo perspektivo. Po predvajanem posnetku prezentacije bodo na voljo za vprašanja dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., Anahita Rezaei (Centrum Cyfrowe) in Teresa Nobre (Communia). Vljudno vabljeni!

Dogodek

Karierni centri Univerze v Ljubljani organizirajo 9. decembra 2021 online dogodek “Avtorsko pravo in avtorske pravice”, na katerem bo predavala dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. Predavanje se bo nanašalo na temo avtorskega prava in avtorskih pravic ter bo poslušalce najprej vodilo skozi zgodovino avtorskega prava, prek filozofske utemeljitve avtorskega prava do trenutne ureditve le-tega v Sloveniji. Vljudno vabljeni!


— november
Novica

Evropska komisija je 23. novembra 2021 objavila dve poročili na področju avtorskih pravic, kot zahtevata direktivi 2014/26/EU (CRM Direktiva) in 2019/790 (DSM Direktiva). Podpirata ju dve študiji: Študija o nastajajočih vprašanjih o kolektivnem upravljanju licenc v digitalnem okolju in Študija o izbranih vprašanjih v zvezi z uporabo CRM Direktive.

Novica

Izdana je bila nova knjiga “Pravo in umetna inteligenca: vprašanja etike, človekovih pravic in družbene škode” (Inštitut za kriminologijo pri PF v Ljubljani, 2021), urednika katere sta prof. dr. Aleš Završnik in dr. Katja Simončič. Avtorica enega izmed člankov je tudi dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., ki je spisala članek na temo, ali je lahko umetna inteligenca avtor avtorskega dela.

Dogodek

Inštitut Jožef Štefan organizira serijo delavnic GO-DIP, prva delavnica bo potekala 19. novembra 2021 in bo obravnavala temo intelektualnih pravic na programski opremi in pogodbe o podatkih. Cilj projekta GO-DIP je povečati kompetence generatorjev in posrednikov znanja. Ob 15.10 bo dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. gostja na okrogli mizi. Vljudno vabljeni!

Dogodek

2. Summit GPAI bo potekal od 11. do 12. novembra 2021 v Parizu, v Franciji. Vodilni mednarodni strokovnjaki za umetno inteligenco iz civilne družbe, akademskih krogov, industrije in vlad, vključno z delegati na ministrski ravni iz članstva GPAI, se bodo zbrali na letnem dogodku GPAI. Ta dogodek, namenjen javnosti, bo vključeval poročanje o študijskih temah desetih delovnih skupin, vključno tudi s poročanjem delovne skupine za upravljanje s podatki (DG WG). Javne konference bodo dostopne v živo na Youtube kanalu GPAI. Vljudno vabljeni!


Dogodek

Jutri, 9. novembra 2021, organizira Kancelarija predsednika vlade Poljske spletno konferenco “The future is data”. Glavna tema bo upravljanje in izmenjava podatkov. Konferenca se bo pričela ob 10.00, na konferenci pa bo predavala tudi dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., in sicer ob 12.30. Vljudno vabljeni!

 


— oktober
Dogodek

Madžarsko predsedstvo Odbora ministrov si prizadeva spodbuditi pomembne razprave o varnem izkoriščanju celotnega potenciala umetne inteligence (AI). Z namenom prispevati k izboljšanju oblikovanja okvirja umetne inteligence na globalni, regionalni in nacionalni ravni je madžarska vlada v sodelovanju s Council of Europe 26. oktobra 2021 organizirala konferenco, ki se je osredotočila na temo trenutnih in prihodnjih izzivov uskladitve politik o regulaciji umetne inteligence.

Novica

V procesu implementacije DSM direktive je nemško pravosodno ministrstvo na podlagi več krogov javnega posvetovanja predstavilo več osnutkov zakona. Nato je nemški Bundestag 19. maja 2021 sprejel zakon (Urheberrechts-Diensteanbieter-Gesetz, “UrhDaG”), s katerim so bile implementirane določbe 17. člena DSM direktive v nemško zakonodajo, o čemer je IPI že poročal. UrhDaG je začel veljati s 1. avgustom. V zvezi z implementacijo 17. člena je bila Nemčija prva država članica, ki je predstavila ex-ante mehanizem  za varstvo pravic uporabnikov. Nemčija je prav tako z 28. majem 2021 v celoti že implementirala tudi preostale določbe DSM direktive, ki so stopile v veljavo s 7. junijem.

Novica

23. septembra 2021 je generalni pravobranilec Hogan podal mnenje v zadevi C-433/20 Austro-Mechana, ki obravnava izjemo in omejitve pravice reproduciranja iz člena 5(2)(b) Direktiva 2001/29/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 22. maja 2001 o usklajevanju določenih vidikov avtorske in sorodnih pravic v informacijski družbi (InfoSoc Direktiva), in sicer za primer reproduciranja za privatno uporabo. Generalni pravobranilec Sodišču EU (SEU) predlaga, da izjema velja za storitve v oblaku, pri čemer naj ne bo potrebno plačevati ločenega nadomestila.

Novica

Danes, 8. oktobra 2021, je 55 organizacij podpisalo in odposlalo pismo delegacijam, v podporo prijavi Fundacije Wikimedia za status opazovalca pri Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino (WIPO). Pismo predstavlja odziv na že drugo blokado Fundacije Wkimedia s strani Kitajske po prvotni prijavi Fundacije leta 2020. Podpisniki pisma, med katerimi je tudi Inštitut za intelektualno lastnino (IPI), so pozvali delegacije, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da omogočajo sprejem Fundacije Wikimedia na naslednji seji zasedanj skupščine WIPO, in to brez nadaljnjega odlašanja.


Novica

29. septembra 2021 je UNESCO organiziral OER Dynamic Coalition Webinar, ki je poudaril pomen izkoriščanja odprtih izobraževalnih virov (OER) za okrepitev dostopa do informacij, in sicer v okviru praznovanj Mednarodnega dneva splošnega dostopa do informacij (IDUAI) 2021. Spletni seminar je med drugim raziskal tudi poglede na regulativne okvire, povezane z avtorskimi pravicami za izobraževalno gradivo. V zvezi s tem je dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. predstavila študijo Izobraževanje na daljavo med pandemijo – perspektiva učiteljev, ki je bila izvedena v sedmih državah.


— september
Novica

Julia Reda (Gesellschaft für Freiheitsrechte) in Paul Keller (Open Future) sta objavila Belo knjigo, ki predlaga vzpostavitev javnega repozitorija del v javni domeni in del, danih na voljo z odprtimi licencami ter uporabo 17. člena DSM Direktive kot vzvod za vzpostavitev takšnega repozitorija. Bela knjiga je bila predstavljena v torek na Global Summitu Creative Commons, pod naslovom »Zaščita odprtih licenc v reformi avtorskih pravic EU«.

Dogodek

Dne 28. 9. 2021 Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) organizira spletni seminar, posvečen implementaciji DSM Direktive v EU in Sloveniji. Na spletnem seminarju bodo gostje iz tujine in Slovenije predstavili izkušnje s prenosom DSM Direktive v nacionalne pravne rede in ključne spremembe, ki jih prinaša DSM Direktiva. Spletni seminar bo potekal v dveh delih, v obeh delih pa lahko prisluhnete tudi dr. Maji Bogataj Jančič, LL.M., LL.M.. Vabljeni!

Dogodek

Delegacija Evropske unije pri Združenih narodih v Ženevi, Stalno predstavništvo Švice pri OZN v Ženevi, Stalno predstavništvo Slovenije pri Uradu OZN in druge mednarodne organizacije v Ženevi v povezavi s predsedstvom Sveta EU in Ženevska internetna platforma organizirajo vrsto dialogov “Iz Ženeve: razmišljanja o digitalni prihodnosti”. Na dialogih se razpravlja o vprašanjih, pomembnih za ženevsko in svetovno občinstvo, eden izmed njih “Podatkovno gospodarstvo: v ospredju pristop, osredotočen na človeka”, pa se začenja danes ob 16.00, na katerem bo predavala tudi dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. Vljudno vabljeni, da se pridružite dogodku!

Dogodek

Creative Commons (CC) vsako leto tradicionalno organizira dogodek CC Global Summit, ki združuje strokovnjake z najrazličnejših področij z namenom spodbujanja razprave in organizacije delavnic s področja odprtega dostopa. Letošnji CC Global Summit 2021 bo poseben dogodek, saj Creative Commons praznuje 20 let!


Novica

IPI je letos sodeloval s Communio in Centrum Cyfrowe, ki sta pripravila mednarodno raziskavo o uporabi avtorskih del v času poučevanja na daljavo med pandemijo Covid-19. Raziskava je sedaj tudi objavljena, njeni izsledki pa so bili tudi predstavljeni 15. 9. 2021. Vabljeni, da si ogledate raziskavo!

Novica

Avstrija je 2. septembra 2021 objavila novi osnutek zakona, ki implementira DSM Direktivo. Predlog zakona je v posvetovanju do 13. oktobra 2021. V zvezi z implementacijo 17. člena DSM Direktive je avstrijski osnutek zakona kombinacija nemškega pristopa, o katerem je IPI že poročal, in smernic Evropske komisije.

Novica

6. septembra 2021 je dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. v radijski oddaji Studio ob 17h spregovorila na temo implementacije DSM Direktive v slovenski pravni red, pri čemer je poudarila, kako nujno je, da se izjeme in omejitve avtorske pravice implementirajo široko. Vabljeni, da prisluhnete!


— avgust
Dogodek

26. avgusta 2021 bo Center za politiko in upravljanje intelektualne lastnine (CIPPM) organiziral delavnico, katere namen je raziskati praktične pomisleke in vprašanja intelektualne lastnine, s katerimi se soočajo podjetja, ki ustvarjajo izdelke in opravljajo storitve s pomočjo umetne inteligence. Na delavnici bodo predstavljni pogledi odvetnikov, dr. Maja Bogataj Jančič pa bo dogodek odprla s predstavitvijo dela, ki ga opravlja Delovna skupina za upravljanje podatkov Globalnega partnerstva za umetno inteligenco (GPAI). Vljudno vabljeni!


— julij
Novica

Razpravo v prvem panelu je vodila dr. Maja Bogataj Jančič, ki je tudi vodja skupine za upravljanje s podatki pri Globalnem partnerstvu za umetno inteligenco (GPAI), v drugem panelu pa Gregor Strojin, predsedujoči ad hoc odboru Sveta Evrope za umetno inteligenco (CAHAI). Govorci so se osredotočili predvsem na predlog Akta o umetni inteligenci. Predstavljene pa so bile regulativne aktivnosti, ki trenutno potekajo v Svetu Evrope in EU, in tudi regulativne aktivnosti OECD in UNESCO.

Novica

Evropsko sodišče (SEU) je končno (skoraj eno leto od mnenja AG, o katerem je IPI že poročal) izdalo sodbo v združenih zadevah C-682/18 (YouTube) in C-683/18 (Cyando) – v zvezi z odgovornostjo upravljavcev spletnih platform glede avtorskih del, ki so nezakonito naložene s strani uporabnikov (3(1) InfoSoc Direktive). Čeprav se je SEU v sodbi vzdržalo opredeljevanja do 17. člena DSM Direktive, je sodba še vedno zelo pomembna, saj je objavljena v času, ko je združljivost 17. člena DSM Direktive s temeljnimi pravicami vprašljiva in ko je zelo malo držav članic DSM Direktivo implementiralo v svoje pravne rede, vključno s Slovenijo, kjer se je javna debata končala z 28. 6. 2021.

Dogodek

Generalni pravobranilec (AG) Saugmandsgaard Øe je 15. julija izdal sklepne predloge v zadevi C-401/19, v kateri Sodišče EU obravnava poljsko zahtevo za razveljavitev 17. Člena DSM Direktive. V sklepnih predlogih AG pojasnjuje tudi ukrepe, ki so namenjeni zaščiti pravic uporabnikov, zato COMMUNIA v sredo, 21. julija ob 1300, organizira posebno izdajo salona COMMUNIA, na kateri bodo ta pojasnila analizirana.

Dogodek

20. julija 2021 bo Ministrstvo za pravosodje Republike Slovenije gostilo virtualno konferenco, ki se bo osredotočila na učinkovito zaščito temeljnih pravic pri urejanju umetne inteligence v Evropi in širše. Dogodek bo moderirala dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., ustanoviteljica in vodja Inštituta za intelektualno lastnino, ki je tudi vodja skupine za upravljanje s podatki pri Globalnem partnerstvu za umetno inteligenco (GPAI).


Novica

5. julija 2021 je dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., ki je tudi vodja skupine za upravljanje s podatki pri Globalnem partnerstvu za umetno inteligenco (GPAI), v radijski oddaji Studio ob 17h spregovorila na temo postavljanja jasnih okvirjev delovanja umetni inteligenci.


— junij
Dogodek

10. obletnica Communije z uglednimi gosti – ključnimi akterji in opazovalci arene avtorskih pravic EU, ki razmišljajo o razvoju okvira EU o avtorskih pravicah in ocenjujejo prizadevanja Communije za praznovanje obletnice! Pridružite se nam!

Novica

Danes Communia praznuje 10. obletnico. Ob tej priložnosti je Communia zagnala novo spletno stran, ki predstavlja implementacijo 14 smernic, izdanih ob ustanovitvi Communije.

Dogodek

Ali je lahko umetna inteligenca avtor avtorskega dela? Na to temo bo dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. predavala na konferenci Umetna inteligenca, človekove pravice in družbena škoda na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Konferenca bo potekala dne 15. 6. 2021, od 9:30 do 15:30, prek spletne platforme zoom. Vabljeni k udeležbi!

Novica

Zgolj vikend pred iztekom roka za implementacijo Direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu (DSM Direktiva), natačneje v petek, 4. 6. 202, je Evropska Komisija objavila smernice glede implementacije 17. člena DSM Direktive.


— maj
Dogodek

7. junija 2021 bo začela veljati nova Direktiva o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu in spremembi direktiv 96/9/ES in 2001/29/ES (DSM Direktiva). Da bi obeležili ta dan, COMMUNIA organizira poseben salon, na katerem bodo kritično ocenjeni postopki implementacije DSM Direktive po državah EU in podrobneje preučena najnovejša dogajanja v zvezi z implementacijo 17. člena DSM Direktive. Dobrodošli!

Novica

24. maja 2021 je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo predlog novele Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah (ZASP) in predlog novele Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP). Javna razprava bo potekala do 28. junija 2021.

Novica

19. maja 2021 je nemški parlament sprejel zakon, s katerim je implementiral določbe DSM direktive v nemško zakonodajo. Nemška implementacija DSM direktive predstavlja eno najbolj ambicioznih, zlasti glede načina izvajanja določb kontroverznega 17. člena DSM direktive, in je tudi prva, ki vsebuje dejanski mehanizem, katerega platforme lahko uporabijo.

Novica

COVID 19 preskoči vse zidove in ne pozna razlike med bogatimi in revnimi, zato je solidarnost, tudi s pomočjo začasne odpovedi pravic intelektualne lastnine nujna. Kdaj bo temu sledila EU? In zakaj je pomembno, da se odpoved ne nanaša samo na patente. To je poskušala dr. Maja Bogataj Jančič razložiti Nataši Briški in Aljažu Pengov Bitenc, ki sta jo povabila v Evropsko četrt.


Novica

“Zasebnost posameznikov pomeni omejitev vladne ali korporativne moči: več ko nekdo o tebi ve, večjo moč ima nad tabo, zato je ni vedno vredno prodati za počen groš navideznega ali resničnega udobja”, je v intervjuju za revijo Finance Manager opozorila dr. Maja Bogataj Jančič.

Novica

Marca letos je več kot 250 organizacij z vsega sveta, med njimi tudi IPI, pozvalo vse člane Svetovne trgovinske organizacije STO, naj opustijo izvajanja nekaterih določb Sporazuma o trgovinskih vidikih pravic intelektualne lastnine (TRIPS), vključno z določbami o avtorskih pravicah, da bi učinkoviteje preprečevali, zajezili in zdravili COVID-19. Pozivi k opustitvi izvajanja določenih določb TRIPS zaradi COVID-19 so bili uspešni. ZDA so prve storile pomemben korak. Kdaj bo pravilno ravnala EU?


— april
Novica

Danes praznujemo svetovni dan intelektualne lastnine. Inštitut za intelektualno lastnino (IPI) ga praznuje z objavo zbirke vprašanj odgovorov, ki smo jih glede avtorskih pravic v izobraževanju prejeli od učiteljev, za katere smo izvedli projekt “Avtorske pravice v izobraževanju”.

Novica

23. aprila praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Novica

Communia je 20. aprila objavila odprto pismo, v katerem skupaj z 20 drugimi organizacijami za varstvo pravic uporabnikov poziva Evropsko komisijo, naj v pričakovanih smernicah za implementacijo 17. člena DSM Direktive ohrani visoko raven spoštovanja pravic uporabnikov.

Novica

Evropska Komisija je danes predlagala nova pravila in navodila za pomoč pri razvoju zaupanja vredne umetne inteligence (UI) v Evropi. Njihov namen je poenotiti razumevanje UI in pristop k njenemu urejanju v vseh državah članicah EU.


Novica

Accessible Books Consortium (ABC) je zagnal novo aplikacijo, ki omogoča dostop do digitalnih knjig slepim, slabovidnim in osebam z drugimi motnjami branja.

Objave

Communia v sodelovanju z Centrum Cyfrowe izvaja mednarodno raziskavo, katere osrednji predmet so izkušnje učiteljev pri uporabi avtorskih del v času poučevanja na daljavo med pandemijo COVID-19. Vljudno vabljeni k sodelovanju!

Dogodek

Dne 6. 4. 2021 ob 14.00 uri bo dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. na Fakulteti za računalništvo Univerze v Ljubljani predavala o podatkovni analitiki (TDM) in avtorskih pravicah.


— marec
Novica

V ponedeljek, 22. marca 2021 je več kot 250 deležnikov na spletni tiskovni konferenci prvič objavilo skupni poziv k zmanjšanju oziroma odpravi določenih avtorskopravnih omejitev, z namenom preprečevanja, zadržanja širjenja in zdravljenja virusa COVID-19.

 

Dogodek

IPI je 12. in 15. marca 2021 uspešno organiziral dva webinarja na temo podatkovne analitike (TDM). Webinarjev, ki ju je vodila dr. Maja Bogataj Jančič, se je skupaj udeležilo več kot 50 udeležencev.

Dogodek

Pravna ureditev področja vele-podatkov in podatkovne analize z vidika avtorskega prava je ključna, da se lahko ta dejavnost izvaja v pravno varnih okvirjih. O tem bo govora na IPI webinarjih o podatkovni analitiki. Vabljeni!


Dogodek

Dne 17. marca 2021 bo potekal že šesti Communia Salon na temo nove Direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu, tokrat bo glavna tema nemški predlog implementacije 17. člena. Vabljeni k udeležbi!

Dogodek

V četrtek, 4. Marca 2021 je Centralna tehniška knjižnica (CTK) organizirala spletno predavanje o delovanju Koalicije S, Načrtu S in prehodu na popoln in takojšnji odprti dostop do znanstvenih publikacij.

Novica

Včeraj, 4. marca 2021 je dr. Maja Bogataj Jančič gostovala v oddaji Osmi dan na RTV Slovenija in spregovorila o avtorskih pravicah ter izjemah in omejitvah avtorskih pravic.


— februar
Dogodek

Dne 18. marca 2021 bo dr. Maj Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. na Univerzi v Mariboru predavala o pravnih in etičnih vidikih avtorstva strokovnih in znanstvenih člankov. Predavanje bo namenjeno zaposlenim na Univerzi v Mariboru.

Objave

V potrošniško naravnanem svetu in ob sunkovitem razmahu družbenih omrežij postaja za podjetja vedno pomembneje, da svoje produkte približajo strankam. Eden izmed najučinkovitejših načinov za to je že nekaj časa komercialno izkoriščanje javne podobe znanih oseb, predvsem športnikov. Uporaba javne podobe športnikov brez ustrezne pravne podlage pa lahko prinese tudi težave, na kar so nedavno opozorili nekateri nogometaši, na čelu s kontroverznim Zlatanom Ibrahimovićem.

Dogodek

V četrtek 4. februarja 2021 bo ARNES organiziral spletni dogodek z naslovom “Izobraževanje na daljavo in avtorske pravice”, na katerem bo predavala dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. Vabljeni!


— januar
Novica

Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 drugič predsedovala Svetu EU, kar za Slovenijo pomeni predvsem obveznosti vodenja dela Sveta EU, usmerjanje zakonodajnega dela EU in oblikovanje skupnih stališč Sveta EU za pogovore z Evropskim parlamentom kot sozakonodajalcem in Evropsko komisijo. V ta namen je junija 2020, skupaj z Nemčijo in Portugalsko, sprejela program predsedovanja Svetu EU. Slovenija se torej na predsedovanje Svetu EU že nekaj časa aktivno pripravlja, toda kaj, če sploh kaj, bo to pomenilo za avtorskopravno ureditev izobraževanja?

Dogodek

Inštitut za intelektualno lastnino in Danes je nov dan sta ob podpori zavoda Aksioma in Creative Commons v sredo, 20. januarja 2021 uspešno organizirala dogodek Dan odprtega znanja 2021, na katerem smo se pogovarjali o novi Direktivi o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu, izjemah in omejitvah za izobraževanje, raziskovalne knjižnice in podatkovno analitiko, ter posebej o kontroverznem 17. členu, ki ureja novo obveznost za spletne platforme.

Dogodek

Po štirih uspešno izvedenih spletnih dogodkih na temo nove Direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu, Communia z dobro prakso nadaljuje tudi v letošnjem leto in bo tako 26. januarja organizirala že peti Communia Salon, tokrat na temo varovalk za uporabnike pri implementaciji 17. člena DSM Direktive. Vabljeni!

Dogodek

Danes bo potekal tradicionalni tretji Dan odprtega znanja, ki ga v sodelovanju z inštitutom Danes je nov dan, zavodom Aksiomo in Creative Commons organizira Inštitut za intelektualno lastnino. Vabljeni!


Novica

Aprila 2020 je Madžarska kot prva država članica EU implementirala določbe iz 5. člena Direktive (EU) 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu (DSM Direktive), ki se nanašajo na uporabo avtorskih del in drugih predmetov varstva v dejavnostih digitalnega in čezmejnega poučevanja.

Novica

Novi 17. člen Direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu velja za enega najbolj kontroverznih členov DSM Direktive, saj ureja nov režim odgovornosti ponudnikov storitev deljenja vsebin na spletu (spletnih platform) za vsebino, ki jo na njihove strežnike naložijo njihovi uporabniki, pri čemer ima nova pravica iz 17. člena, kakor je v svojem posvetovalnem dokumentu pojasnila Evropska Komisija, “sui generis” veljavo v odnosu do pravice priobčitve javnosti iz 3. člena InfoSoc Direktive. Ena izmed ključnih težav v povezavi s 17. členom, s katero se morajo pri implementaciji direktive soočiti države članice EU, je predvsem nevarnost prekomerne uporabe nesofisticiranih filtrov vsebine, ki neupravičeno posegajo v svobodo izražanja uporabnikov platform in uporabnikov avtorsko varovanih del.

Publikacije

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) je 8 januarja 2021 objavila povzetek drugega in tretjega srečanja Pogovora o intelektualni lastnini in umetni inteligenci.

Publikacije

Registracija znamke je pogosto prvi korak pri vstopu na trg, ki se ga poslužujejo tako majhna kot velika podjetja, “navadni smrtniki” in superzvezdniki. Na uspeh pri registraciji znamke pa ne vpliva vedno le lastnost besede ali znaka, ki se registrira, ampak včasih tudi določene posebne lastnosti prijavitelja znamke, kot so npr. izjemen sloves, ali njegova anonimnost.


Dogodek

Inštitut za intelektualno lastnino bo 20. januarja 2021 v sodelovanju z inštitutom Danes je nov dan, Aksiomo in Creative Commons organiziral tradicionalni dogodek “Dan odprtega znanja 2021”. Dogodek bo potekal v živo preko spleta, vljudno vabljeni!

Dogodek

V ponedeljek, 11.1.2021, bo Aksioma organizirala spletni dogodek, kjer se bo blogerka Regine Debatty iz We Make Money Not Art pogovarjala z Jill Magid o njenem filmu “The Proposal”. Pogovora se bo kot častna gostja udeležila tudi dr. Maja BogatajJančič, LL.M.,LL.M.


— december
Novica

Konec novembra je Evropska Komisija sprejela predlog Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o upravljanju podatkov v Evropi (Data Governance Act). Gre za instrument, s katerim želi Komisija povečati dostopnost do podatkov in z mehanizmi za njihovo deljenje vzpodbuditi zaupanje v podatkovne posrednike.


— november
Dogodek

Center za politiko intelektualne lastnine in njeno upravljanje (CIPPM), ki deluje pod okriljem Univerze v Bournemouthu, bo v prihodnjih tednih organiziral več spletnih dokodkov, med drugim tudi na temo implementacije nove Direktive 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu (DSM Direktiva).

Novica

Delovna skupina za upravljanje s podatki Globalnega partnerstva za umetno inteligenco (GPAI), ki ji sopredseduje dr. Maja Bogataj Jančič, je že avgusta predstavila svoja prva dva projekta. Eden izmed njiju je tudi priprava okvira za upravljanje s podatki (Data Governance Framework), ki je trenutno še v “beta” verziji in za izboljšavo katerega pri delovni skupini za upravljanje s podatki pozivajo k oddaji komentarjev s predlogi.


— oktober
Novica

Potem, ko so člani Evropskega parlamenta (EP) maja meseca prvič obravnavali poročila in predloge za urejanje umetne inteligence (UI), so včeraj na plenarnem zasedanju že sprejeli prve predloge o urejanju področja, s katerim bi se spodbudile inovacije in utrdili etični standardi.

Uncategorized @sl

Potem ko je Generalna konferenca UNESCO že lani potrdila vzpostavitev Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI), je v tem tednu Vlada Republike Slovenije končno sprejela uradno notifikacijo za njegovo vzpostavitev, s čimer je IRCAI tudi uradno ustanovljen.

Dogodek

Europeana je 5. in 6. oktobra 2020 v sklopu predsedovanja Nemčije Svetu EU in v sodelovanju z Deutsche Nationalbibliothek organizirala digitalno konferenco z naslovom “Vpliv avtorske pravice na digitalno transformacijo kulturnega sektorja”. Konferenca, ki je sicer bila zaprtega tipa in namenjena oblikovalcem politike v kulturi, je vsebovala tudi sejo, odprto za javnost, z naslovom “Preteklost, sedanjost in prihodnost avtorske pravice in digitalizacije. Priložnosti v avtorskem pravu z Direktivo o digitalnemu enotnemu trgu”, ki se je je v imenu IPI udeležil tudi Timotej Kotnik Jesih.

Dogodek

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO) je do sedaj organizirala že dve srečanji Pogovora o intelektualni lastnini in umetni inteligenci, zadnjega julija letos. Novembra je predvideno že tretje srečanje Pogovora, ki bo potekalo v obliki virtualnega dogodka.


Novica

V odgovor na Posvetovalni dokument Evropske Komisije o dialogu deležnikov glede implementacije 17. člena Direktive (EU) 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu je prejšnji teden francoska vlada objavila svoje stališče, v katerem, na podlagi napačnega razumevanja besedila 17. člena DSM Direktive, Posvetovalnega dokumenta in avtorskega prava nasploh, nasprotuje predlaganim smernicam Komisije za implementacijo.


— september
Novica

Pred skoraj natanko enim letom je pod okriljem Sveta Evrope bil ustanovljen Ad-hoc Komite za umetno inteligenco (CAHAI), katerega glavna naloga je analiza možnosti vzpostavitve pravnega okvira za razvoj, zasnovo in uporabo umetne inteligence v skladu s standardi demokracije, varstva človekovih pravic in vladavine prava. Dne 23. 9. 2020 je Komite Ministrov Sveta Evrope potrdil prvo poročilo o dosedanjem delu CAHAI.

Objave

Reševanje avtorskopravnih vprašanj je velikokrat zapleteno že pri t.i. tradicionalnih umetniških delih, kot so na primer slike, pisana dela ali glasbena dela. Zato je lahko urejanje imetništva avtorskih pravic še toliko težje v primerih nekonvecionalnih del, ko je medij, na katerem se delo nahaja, tuja stavba (npr. grafiti) ali celo tuja človeška koža, kot je to primer pri tetovažah.

Novica

Večina raziskovalcev, ki želijo svoja dela javno objaviti, morajo pri tem pristati na stroge pogoje, določene s strani založnikov, ki avtorjem bodisi odvzamejo vse (ali pa večino) materialnih avtorskih pravic bodisi določajo določeno obdobje, pred potekom katerega so takšna dela dostopna le založnikovim naročnikom proti plačilu. Takšno omejevanje dostopa do raziskovalnih del ima lahko izrazito negativne učinke in zavira družbeni in tehnološki razvoj, kar se je jasno pokazalo v preteklih nekaj mesecih, ko je svet zajela pandemija virusa COVID-19. Na to problematiko se je nedavno odzvala Koalicija S, iniciativa skupine nacionalnih organizacij za financiranje raziskav za zagotavljanje prostega dostopa do raziskovalnih del, in sprejela “Strategijo ohranjanja pravic”, s katero želi doseči splošen prosti dostop do raziskovalnih del.

Novica

V ponedeljek, 14. 9. 2020 se je zaključila Javna razprava o dostopu do evropske kulturne dediščine, v okviru katere je Evropska komisija zainteresirane deležnike pozvala, naj podajo svoja stališča o Priporočilu komisije z dne 27. oktobra 2011 o digitalizaciji in spletni dostopnosti kulturnega gradiva ter njegovi digitalni hrambi. V roku je svoje stališče, v katerem opozarja na potrebo po prilagoditvi hitro spreminjajočemu-se digitalnemu svetu, oddala tudi Communia.


Novica

Prejšnji teden se je iztekel rok za javno razpravo o Posvetovalnem dokumentu Evropske Komisije o dialogu deležnikov glede glede implementacije 17. člena Direktive (EU) 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu. V odgovor na posvetovalni dokument so včeraj, 14. 9. 2020 organizacije civilne družbe na komisarja Bretona naslovile skupno pismo s povzetki odzivov na posvetovalni dokument, v katerem poudarjajo pomen varstva uporabnikov.

Novica

V sredo, 9. 9. 2020, je Splošno sodišče EU razglasilo dolgo pričakovano sodbo v zadevi “Teran” (Zadeva T-626/17), ki jo je Slovenija sprožila že leta 2017 in zavrnilo tožbo za razglasitev ničnosti Delegirane uredbe Komisije (EU) 2017/1353 z dne 19. maja 2017 o spremembi Uredbe (ES) št. 607/2009 glede sort vinske trte in njihovih sopomenk, ki se lahko uporabijo na etiketah vina, ki določa izjemo za označevanje hrvaške sorte vinske trte teran na vinih, pridelanih v hrvaški Istri.

Dogodek

Po treh uspešno organiziranih virtualnih “salonih”, se je Communia povezala s projektom #NoWorries in bo v četrtek, 17. 9. 2020 organizirala četrti COMMUNIA Salon na temo “Which digital policies work for cultural heritage in 2020s?”. Vabljeni k udeležbi!

 

Novica

V združeni zadevi YouTube/Cyando (C-682/18 in C-683/18) je glasbeni producent Frank Peterson pred nemškim sodiščem tožil YouTube, ker so uporabniki na platformo naložili skladbe in posnetke, na katerih je imel tožnik določene pravice. Nemško zvezno vrhovno sodišče je na Sodišče EU naslovilo šest vprašanj za predhodno odločanje v zvezi z odgovornostjo upravljavcev spletnih platform glede avtorskih del, ki so nezakonito naložene s strani uporabnikov.


Novica

Konec julija je Evropska komisija objavila posvetovalni dokument o dialogu deležnikov glede implementacije 17. člena Direktive (EU) 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu (o tem smo na IPI že poročali). V njem je Evropska komisija predstavila svoje razumevanje člena 17 in predlagala določene smernice za njegovo implementacijo, predvsem pa poudarila pomen varstva pravic uporabnikov že ob samem nalaganju vsebin na spletne platforme.


— avgust
Novica

Jenni Tenison (Open Data Institute), ki skupaj z dr. Majo Bogataj Jančič (www.ipi.si) sopredseduje delovni skupini Globalnega partnerstva za umetno inteligenco (GPAI) za upravljanje s podatki, je na spletni strani Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, namenjeni umetni inteligenci, objavila blog, v katerem opisuje nastanek GPAI, njegove cilje in tudi prve projekte delovne skupina za upravljanje podatkov. Vabljeni k branju!

Novica

Nemško zvezno sodišče je nedavno (končno) zaključilo več kot 20 let trajajočo sago v zadevi “Metall auf Metall IV” in s sodbo (dostopna je tukaj, v nemškem jeziku) odločilo, da reproduciranje dvo-sekundnih zvočnih vzorcev skladbe posega v avtorski sorodno pravico reproduciranja proizvajalcev fonogramov.


— julij
Novica

Evropska komisija končno objavila posvetovalni dokument o dialogu deležnikov glede implementacije 17. člena Direktive (EU) 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Dokument povzema glavne pomisleke deležnikov in predstavlja izhodiščne vidike Evropske komisije ter je namenjen pripravi končnih smernic Evropske komisije glede implementacije 17. člena.

Dogodek

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (IRCAI) s sedežem v Sloveniji med 27. in 29. julijem 2020 organizira spletno razpravo o osnutku UNESCO-vih Priporočil za etično umetno inteligenco. V razpravi bo v vlogi strokovnjaka iz Slovenije sodelovala tudi dr. Maja Bogataj Jančič

Novica

Ohranjanje kulturne dediščine je ključnega pomena ne samo za ohranitev ampak tudi za nadaljnji razvoj družbe tako na narodnem kakor tudi na globalnem nivoju. Kljub temu, da predmeti kulturne dediščine opominjajo na preteklost in na čase, ko današnja tehnologija še ni obstajala, je tehnološki razvoj mogoče uporabiti za ohranjanje, restavracijo in raziskovanje kulturne dediščine, predvsem preko digitalizacije. Z namenom izboljšanja instrumentov za digitalizacijo kulturne dediščine širom Evrope je Evropska komisija odprla Javno razpravo o digitalnem dostopu do evropske kulturne dediščine.

Dogodek

Med 7. in 9. julijem potekalo drugo srečanje Pogovora o intelektualni lastnini in umetni inteligenci, ki ga je organizirala Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO). Prvo srečanje je potekalo septembra lani. Na njegovi podlagi je nato WIPO sprejel Osnutek dokumenta o vprašanjih glede vpliva umetne inteligence na pravo intelektualne lastnine, na katerega je zainteresirana javnost podala komentarje. Maja letos je tako bil izdan Revidiran dokument, ki je bil podlaga tokratnega srečanja. Zaradi trenutnih razmer je srečanje potekalo prek spleta.


Novica

V torek, 14. 7. 2020 so se na Ministrstvu za zunanje zadeve RS srečali slovenski strokovnjaki, ki sodelujejo v Globalnem partnerstvu za umetno inteligenco (GPAI). Uvodni sestanek je bil namenjen izboljšanju pretoka informacij med strokovnjaki in predstavniki različnih ministrstev in vlade in spoznavanju področij, kjer Slovenija že aktivno deluje ter oblikovanju neformalne mreže, ki bo predstavljala temelj usklajenega delovanja države in neodvisnih strokovnjakov znotraj GPAI in drugih mednarodnih pobud.

Novica

Evropska komisija je v sklopu svoje Strategije za enotni digitalni trg objavila akcijski načrt za intelektualno lastnino, katerega namen je doseči večjo raven učinkovitega urejanja pravic intelektualne lastnine in s tem spodbuditi evropsko gospodarstvo, še posebej v času pandemije virusa COVID-19. Rok za odzive na načrt, ki bodo javno objavljeni na spletni strani komisije, se izteče 14. 8. 2020.

Novica

Kot znamko je mogoče registrirati ne samo besedo ali logotip, ampak tudi na primer znak, ki je sestavljen iz oblike izdelka. Pri tem veljajo določene omejitve, kakšno obliko je mogoče registrirati. Oblike, ki je nujna za dosego tehničnega učinka ali oblike, ki daje izdelku bistveno vrednost, denimo, ni mogoče registrirati v EU. Kaj to v praksi pomeni, je Sodišče EU skušalo razjasniti v zadevi Gömböc, v kateri je bila nedavno izdana sodna.

Dogodek

Creative Commons (CC) vsako leto tradicionalno organizira dogodek CC Global Summit, ki združuje strokovnjake z najrazličnejših področij z namenom spodbujanja razprave in organizacije delavnic s področja odprtega dostopa. Letošnji CC Global Summit 2020 bo, zaradi okoliščin, potekal kar preko spleta. Obenem CC poziva k posredovanju predlogov za boljšo organizacijo dogodka, povezanih z vprašanji glede pandemije virusa COVID-19 in svetovnim gibanjem proti rasni nepravičnosti. Vabljeni k pošiljanju predlogov!


Novica

Kot smo poročali na začetku prejšnjega meseca, je Communia med 16. in 24. junijem organizirala štiri spletne seminarje (webinarje) o implementaciji določb nove Direktive EU 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Zdaj so posnetki vseh štirih seminarjev dostopni na spletu. Vabljeni k ogledu!


— junij
Dogodek

Vabljeni na tretji Salon Communie v letu 2020, ki bo potekal v četrtek, 2. 7. med 15:30 in 17:00 na temo “The German proposal to implement Article 17 – A broken promise or a way forward?”.

Novica

Globalno partnerstvo za umetno inteligenco (GPAI) je mednarodna iniciativa, katere namen je zagotavljati odgovorno uporabo in razvoj umetne inteligence, predvsem ob spoštovanju človekovih pravic in raznolikosti, ter inovacij in gospodarske rasti.

Novica

Evropska Komisija je 19. 2. 2020 pričela Posvet o umetni inteligenci in zainteresirane deležnike pozvala, naj podajo komentarje na Belo knjigo o umetni inteligenci do 14. 6. 2020.

Dogodek

Vabljeni na drugi Salon Communie v letu 2020, ki bo potekal v četrtek, 18.6. med 15:30 in 17:00 na temo “Protecting freedom of expression via the pastiche exception”.


Novica

Na Inštitutu za intelektualno lastnino že od leta 2005 skrbimo za pravna vprašanja v zvezi s Creative Commons licencami v slovenskem prostoru. Nedavno smo prevedli različico CC licenc 4.0, ki so sedaj na spletni strani creativecommons.org dostopne tudi v slovenščini. Gre za mednarodne licence, ki niso več prilagojene posameznim pravnim redom, ampak veljajo za cel svet.

Dogodek

Med 16. in 24. junijem bo Communia organizirala štiri spletne seminarje (webinarje) o določbah nove Direktive EU 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah.


— maj
Novica

Iz Bruslja prihaja spodbudna novica za odprto znanje in odprto družbo. Na plenarnem zasedanju prejšnji teden je Evropski parlament podprl predlog Evropske piratske stranke, naj EU institucije računalniške programe, ki jih same razvijejo, ali ki jih drugi razvijejo zanje, primarno dajejo na voljo pod pogoji odprtokodnih licenc.

Novica

Sodišče EU izdalo še eno sodbo, v kateri je odločalo o tem, ali se neka storitev šteje za priobčitev javnosti v smislu avtorskega prava in je zato potrebno plačati nadomestilo imetnikom pravic. Sodišče je namreč v preteklosti že razsodilo, da radiodifuzno oddajanje nogometne tekme v pubu (FAPL v. QC Leisure, C‑403/08 in C‑429/08), namestitev televizijskih sprejemnikov pacientom v rehabilitacijskem centru (Reha Training v. GEMA, C‑117/15) in razširjanje fonogramov prek televizijskih in/ali radijskih sprejemnikov v hotelskih sobah (Phonographic Performance, C‑162/10) pomeni priobčitev javnosti, predvajanje fonogramov prek radia v zobozdravstveni ordinaciji (SCF v. Del Corso, C‑135/10) pa denimo ne. Tokrat je sodišče v zadevi Stim in SAMI v. Fleetmanager (C-753/18) odločalo o dejavnosti dajanja v najem avtomobilov (rentacar), ki so opremljeni z radijskimi sprejemniki.

Novica

V torek, 12. 5. 2020 so člani Evropskega parlamenta na sestanku JURI Komiteja Evropskega parlamenta za pravne zadeve obravnavali poročila o Okvirih etičnih vidikov umetne inteligence, robotike in povezanih tehnologij.


Dogodek

Vabljeni na dogodek, ki bo v organizaciji Communie potekal v ponedeljek, 18.5. med 15:30 in 17:00 na temo “Copyright in the DSM Directive – one year after”.


— april
Dogodek

Na Svetovni dan intelektualne lastnine, ki ga od leta 2000 praznujemo na 26.4., IPI tradicionalno razglasi dogodke, ki so v preteklem letu najbolj odmevali oziroma so področje intelektualne lastnine najbolj zaznamovali tako v pozitivnem kot negativnem smislu. Zaradi izjemnih razmer, ki so posledica pandemije virusa COVID-19, so se tudi na področju intelektualne lastnine zvrstili številni dogodki in številne akcije in pozivi k prilagoditvam.

Novica

Boj proti pandemiji koronavirusa vsak dan dokazuje, kako pomembno je omogočanje prostega dostopa do znanja in izumov, ki pomagajo reševati življenja. Ključni so denimo izobraževalni viri, modeli za zaščitno opremo in patenti na zdravilih. Medtem, ko so pravice intelektualne lastnine v normalnih razmerah v principu koristen spodbujevalec razvoja, imajo lahko v trenutni situaciji negativen širši družbeni učinek. Mednarodna koalicija znanstvenikov, pravnikov in inženirjev je zato stopila skupaj v pozivu imetnikom pravic intelektualne lastnine, da v času krize omogočijo prost dostop do svojih pravic.

Novica

V preteklih dneh je Globalna mreža strokovnjakov za pravice uporabnikov v avtorskem pravu objavila članek, v katerem javno poziva WIPO, naj se v mednarodnem okolju zavzame za široke in odprte izjeme za izvajanje besedilnega in podatkovnega rudarjenja (TDM) in s tem v največji možni meri omogoči uporabo novih tehnologij pri znanstvenem raziskovanju.

Novica

Danes, 14. 4. 2020 je LIBER, združenje evropskih raziskovalnih knjižnic objavil izjavo, s katero poziva vlade držav članic, Evropske komisarje, založnike in avtorje, da omogočijo prost oddaljen dostop do učnih gradiv in raziskovalnih materialov in tako ustrezno odreagirajo na spremembe, ki jih je v področja izobraževanja in raziskovanja prinesla pandemija novega koronavirusa.


Objave

Svet pretresa kriza, ki jo je povzorčil novi koronavirus, kljub temu pa v nekaterih državah članicah v EU potekajo postopki za implementacijo nove Direktive EU 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na notranjem digitalnem trgu. Kljub izrednim razmeram ostaja ključnega pomena, da zainteresirani deležniki sodelujejo v postopku implementacije Direktive in tako zagotovijo, da bo implementacija čimboljša.

Novica

V petek, 3. 4. 2020 so številni posamezniki in organizacije, ki predstavljajo raziskovalce, izobraževalce in študente na generalnega direktorja WIPO, dr. Francisa Gurrya, naslovili odprto pismo, v katerem WIPO pozivajo, naj poskrbi in se zavzame za to, da sistemi avtorskega prava v različnih državah pripomorejo k hitrejši odpravi posledic novega koronavirusa. Med podpisniki odprtega pisma je tudi IPI in dr. Maja Bogataj Jančič.

Novica

S priključitvijo knjižnic za slepe in slabovidne iz Hrvaške, Španije, Latvije, Portugalske in Združenega Kraljestva k projektu Accessible Books Consortium (ABC), je na spletnem katalogu Global Book Service od nedavnega na voljo več kot 500.000 del za slepe in slabovidne.


— marec
Novica

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je 11. marca 2020 imenovala skupino 24 strokovnjakov iz različnih držav, ki bodo v nadaljevanju leta pripravili smernice glede etičnega ravnanja pri uporabi umetne inteligence (UI).

Novica

Dne 16. 3. 2020 je bila v Uradnem listu objavljena novela Zakona o industrijski lastnini, ZIL-1E, ki začne veljati v nedeljo, 29. 3. 2020.

Novica

V zadnjih nekaj tednih smo vsak dan priča novim in vedno strožjim ukrepom, s katerimi skušajo vlade zajeziti in upočasniti širjenje novega koronavirusa (COVID-19). V teh časih je vsem bolj ali manj jasno, da se je proti širjenju bolezni potrebno boriti skupaj in da se moramo določenim privilegijem in pravicam (kot npr. zbiranju in gibanju v javnosti) odpovedati. Ali je ena izmed pravic, ki se ji moramo odpovedati, tudi pravica do zasebnosti in varstva osebnih podatkov? Ali je res, da veljavna evropska zakonodaja o varstvu zasebnih podatkov onemogoča učinkovit boj proti koronavirusu in nam je zato ni potrebno spoštovati?

Novica

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je v luči trenutnih okoliščin in na predlog zainteresiranih strani rok za posredovanje stališč deležnikov o implementaciji Direktiv 2019/790 in 2019/789 podaljšalo do 30. 4. 2020.


Dogodek

V organizaciji University College London (UCL) oziroma Inštitut za pravo znamk in inovacij ter Evropskega združenje imetnikov znamk (MARQUES), je prejšnji teden, 11. 3. 2020, potekal že deseti, tradicionalni seminar, na katerem so nekateri najbolj eminentni sodniki s področja znamk razpravljali o aktualnih problematikah. Govora je bilo o brexitu, pa tudi o nekaterih bolj procesnih vidikih sodniškega dela. Sodelavec Inštituta za intelektualno lastnino, Tilen Zonta, ki je na študiju prava intelektualne lastnine na Queen Mary University of London, se je udeležil seminarja.

Novica

Danes je LIBER, Združenje evropskih raziskovalnih knjižnic, objavil rezultate ankete o blokiranju vsebine, ki jo je izvedla LIBER Delovna skupina za avtorskopravne in pravne zadeve in Združenje knjižnic in arhivov Združenega Kraljestva za avtorsko pravo (LACA). Rezultati ankete so zaskrbljujoči, saj kažejo, da lahko založniki brez večjih težav onemogočijo in preprečijo izvrševanje izjeme za besedilno in podatkovno rudarjenje (TDM) iz nove Direktive 2019/790. Ti podatki so ključni tudi v luči posvetov za implementacijo nove direktive v slovenski pravni red, ki bodo potekali v naslednjih dveh tednih.

Novica

Smithsonian je v sodelovanju s Creative Commons skoraj tri milijone svojih del dal na voljo pod CC0 “licenco”. To pomeni, da se imetniki odpovedujejo avtorskim pravicam in da je vsebina sedaj na voljo za kopiranje, distribuiranje in predelavo brez omejitev, za kakršen koli namen (tudi komercialen).


Novica

Splošno Sodišče EU je 5.2.2020 razglasilo sodbi T-331/19 in T-332/19  (dostopni le v francoskem jeziku). Z njima je potrdilo odločitev Pritožbenega odbora Evropskega urada za intelektualno lastnino (EUIPO), s katero je zavrnil registracijo grafičnih znamk znane modne hiše Balmain zaradi pomanjkanja razlikovalnega učinka.


— februar
Novica

V petek, 14.2.2020 se je iztekel rok za vložitev komentarjev na Osnutek dokumenta o vprašanjih glede vpliva AI na pravo intelektualne lastnine, ki ga je pripravila Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO). Namen odprtega postopka za podajanje komentarjev, ki se je pričel 13. 12. 2020, je, da WIPO identificira najpomembnejša vprašanja, ki se bodo pojavljala pri vse pogostejši uporabi umetne inteligence (UI), predvsem v odnosu do pravic intelektualne lastnine.

Dogodek

Včeraj je na University College of London (UCL) potekal seminar na temo doktrine funkcionalnosti v pravu znamk. Strokovnjaki iz različnih sektorjev in jurisdikcij so iz različnih zornih kotov osvetlili enega izmed najbolj razpravljanih absolutnih razlogov za zarvnitev registracije znamke, ki preprečuje, da se kot znamka registriral znak, sestavljen izključno iz (i) oblike ali druge značilnosti, ki izhaja iz same narave blaga; (ii) oblike ali druge značilnosti blaga, ki je nujna za dosego tehničnega učinka; ali (iii) oblike ali druge značilnosti, ki blagu daje bistveno vrednost (7(1)(2) člen Uredbe o blagovni znamki EU oziroma 4(1)(e) člen Direktive o blagovnih znamkah). Seminarja se je udeležil Tilen Zonta, sodelavec Inštituta za intelektualno lastnino, ki je trenutno na LLM-u iz prava intelektualne lastnine na Queen Mary University of London.

Novica

V petek 31.1.2020 ob polnoči se je po več kot treh letih različnih postopkov in dogovarjanj zgodil Brexit. Vseeno se posledice še ne bodo pokazale vsaj do 31. decembra 2020, saj sta Združeno kraljestvo in EU sklenili Dogovor, ki do 31. decembra predvideva prehodno obdobje, med katerim bo v Združenem kraljestvu še naprej veljalo pravo EU.

Kakšne bodo posledice Brexita na področju intelektualne lastnine?


— januar
Novica

Tik pred božičem je Sodišče EU razglasilo dolgo pričakovano sodbo v zadevi Tom Kabinet. Sodišče je sledilo sklepnim predlogom generalnega pravobranilca Szpunar-ja in odločilo, da se avtorske pravice v primeru prodaje e-knjig ne izčrpajo. Pri tem je sodišče potegnilo ločnico med e-knjigami in računalniškimi programi, glede katerih se doktrina izčrpanja uporabi, zato za vzpostavitev spletne trgovine s software-om “iz druge roke” ni potrebno dovoljenje imetnika pravic.


— december
Novica

Sodišče Evropske Unije (SEU) je v sodbi z dne 29. 7. 2019 v zadevi C-476/17 (Pelham proti Hütterju in Schneider-Eslebnu) storilo pomemben korak naprej glede interpretacije vloge temeljnih človekovih pravic v avtorskem pravu EU.

Novica

Communia je objavila Smernice za izvajanje DSM Direktive. Teresa Nobre, Paul Keller in Dimitar Dimitrov so pripravili del, ki se nanaša na določbo 14. člena DSM Direktive, ki ureja dela vizualne umetnosti v javni domeni.

Novica

Communia je objavila Smernice za izvajanje DSM Direktive. Ariadna Matas in Paul Keller sta pripravila del, ki se nanaša na določbe 8 do 11 DSM Direktive, ki urejajo digitalizacijo in dajanje na voljo razprodanih del s strani ustanov za varstvo kulturne dediščine.

Novica

Včeraj, 2. 12. 2019, je Communia objavila Smernice za izvajanje direktive o DSM. Ben White, LIBER, in naša dr. Maja Bogataj Jančič, IPI, sta kot soavtorja pripravila Smernice o 3. in 4. členu DSM Direktive. Člena 3 in 4 uvajata omejitve in izjeme za besedilno in podatkovno rudarjenje. Izjeme omogočajo reproduciranje avtorskih del in drugih predmetov varstva ter črpanje in/ali ponovno uporabo celotnega ali večjega dela vsebine dela ob upoštevanju pravice do sui generis baze podatkov.


Novica

Communia je nedavno objavila smernice za implementacijo direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Smernice pojasnjujejo različne določbe nove direktive in dajejo predloge o tem, za kaj se je potrebno zavzemati med implementacijo določb direktive v državah članicah EU.

Novica

Berlinski “Neues Museum” v svoji stalni zbirki del iz antičnega Egipta med drugim hrani tudi več kot 3000 let star doprsni kip Nefertiti, žene faraona Amenofisa IV. Muzej je nedavno skulpturo skeniral s pomočjo 3D tehnologije in ustvaril digitalno repliko, ki jo je nato dal na voljo pod pogoji Creative Commons BY-NC-SA licence. To pomeni, da je za uporabo dela izključno v nekomercialne namene potrebno muzeju pripisati avtorstvo in delo deliti pod istimi pogoji. Se to sme?


— november
Dogodek

Med 21. in 23. novembrom je na Univerzi Kyushu na Japonskem potekala konferenca “Multi-disciplinarni vidiki algoritmov”. Tjaša Zapušek, raziskovalna asistentka na IPI-ju, je predstavila nedavne ugotovitve svojega doktorskega raziskovanja na Univerzi v Zürichu.

Novica

Evropska unija in Kitajska sta nedavno zaključili poganja glede bilateralnega sporazuma, ki bo zagotovil zaščito 100 kitajskih geografskih označb v EU in obratno, 100 evropskim označbam zagotovil pravno varstvo na Kitajskem. Sporazum je pomemben predvsem v luči dejstva, da je Kitajska druga največja uvoznica evropskih zaščitenih kmetijskih proizvodov.

Dogodek

Na mednarodni konferenci “Advancing Education – People, Institution, Technology”, 7. 11. 2019, so mednarodni in slovenski strokovnjaki predstavili poglede, razmišljanja in primere praks s področja e-izobraževanja in z njim povezanimi priložnostmi in izzivi. Program konference najdete tukaj.


— oktober
Novica

Banksy, svetovno znani anonimni ulični umetnik, je pred kratkim v južnem delu Londona odprl za javnost zaprto trgovino. Gre pravzaprav zgolj za vitrino, v kateri so razstavljeni precej nenavadni izdelki, ki jih je mogoče kupiti prek na novo vzpostavljene spletne trgovine umetnika. Ozadje odprtja obeh trgovin s strani aktivista, ki sicer zavrača pravice intelektualne lastnine in njihovo komercializacijo, je v številnih sodnih sporih glede zaščite njegovih del in njegovega imena.

Dogodek

V torek, 22. 10. 2019, je dr. Maja Bogataj Jančič gostovala v knjižnici Mirana Jarca Novo Mesto, kjer je vodila celodnevno delavnico “Avtorske pravice za knjižnice”.

Dogodek

Danes, 25. 10. 2019, je v veliki dvorani na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport med 12:00 in 14:30 potekal posvet o postavitvi in vlogi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco (IRCAI) pod okriljem UNESCO.

Dogodek

V preteklem tednu je Evropska Komisija organizirala prvi dialog z deležniki v skladu s 17. členom Direktive 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Skladno z 10. odstavkom 17. člena je Evropska Komisija namreč dolžna organizirati dialoge, v katerih se razpravlja o najboljših praksah za sodelovanje med ponudniki storitev deljenja vsebin na spletu in imetniki pravic.


Novica

Jutri, 19. 10. 2019, bo začela veljati novela Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ZASP-H. ZASP-H v slovenski pravni red vnaša Direktivo (EU) 2017/1564 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. septembra 2017 o določenih dovoljenih uporabah določenih del in drugih predmetov urejanja, zaščitenih z avtorsko pravico in sorodnimi pravicami, za slepe in slabovidne osebe ter osebe z drugimi motnjami branja (Direktiva 2017/1564).

Dogodek

Inštitut za intelektualno lastnino 24. oktobra 2019 organizira v sodelovanju z Nacionalno univerzitetno knjižnico, z inštitutom Danes je nov dan in z uporabniško skupino Slovenski wikipedisti, ob podpori Communie in Wikimedie »ŠE EN DAN ODPRTEGA ZNANJA 2019«, ki se bo odvil v Mestnem muzeju v Ljubljani. Vljudno vabljeni!

Dogodek

Delavnica bo organizirana v okviru dogodka Še en dan odprtega znanja 2019, ki bo potekal 24. oktobra od 9tih do 16tih v Mestnem muzeju v Ljubljani. Poleg delavnice Avtorsko pravo za knjižničarje bo popoldan potekal dogodek “Wikimedia ljubi spomenike”, na katerem bodo člani uporabniške skupine Slovenski wikipedisti predstavili pomen Wikimedie za prakso akademskega objavljanja in razglasili zmagovalca slovenskega dela fotografskega natečaja Wiki Loves Monuments 2019.

Dogodek

Católica, raziskovalni center za prihodnost prava in pravna fakulteta Univerze Católica sta 19. in 20. septembra organizirali konferenco na temo prava umetne inteligence. Namen tega mednarodnega dogodka je bil prispevanje k boljšemu razumevanju zapletenih pravnih vprašanj, ki se porajajo v povezavi z umetno inteligenco.


Dogodek

V prejšnjem tednu je Dr. Maja Bogataj Jančič vodila dve delavnici na temo avtorskih pravic v izobraževanju, na Fakulteti za družbene vede in Fakulteti za javno upravo. Delavnici sta bili namenjeni ozaveščanju profesorjev in zaposlenih na fakultetah o uporabi in omejitvah uporabe avtorskih pravic v izobraževanju.

Dogodek

Udesin inštitut je med 27. in 29. septembrom 2019 organiziral tretjo Poletno šolo demokracije in človekovih pravic, s poudarkom na svobodi.

Novica

“Odprto znanje je znanje, ki je prosto za uporabo, ponovno uporabo in za razširjanje in je v tem smislu prosto pravnih, družbenih in tudi tehnoloških omejitev”. Tako je v oddaji “Na kratko” za RTV pojasnila dr. Maja Bogataj Jančič.

Dogodek

Inštitut za kriminologijo je v sodelovanju s Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani med 25. in 27. septembrom organiziral jesensko šolo z naslovom “Pravo pred izzivi digitalne (r)evolucije” s poudarkom na novih izzivih prava v dobi pospešenega digitalnega napredka.


— september
Dogodek

Danes Svetovna organizacija intelektualne lastnine (WIPO) na svojem sedežu v Ženevi gosti Pogovor o intelektualni lastnini in umetni inteligenci. Glavni namen Pogovora je izmenjava pogledov o morebitnem vplivu umetne inteligence na sistem intelektualne lastnine. Dr. Maja Bogataj Jančič se Pogovora udeležuje kot predstavnik organizacije Communia, ki ima status opazovalca.

Novica

V pravu intelektualne lastnine nemalokrat prihaja do situacij, ko je nek predmet lahko varovan z različnimi pravicami. To ni nič nenavadnega, se pa v primeru sporov pogosto odpirajo temeljna vprašanja o soobstoju različnih pravic. O razmerju med avtorskimi pravicami in pravicami, ki izvirajo iz modela, se je ukvarjalo Sodišče EU v sodbi z dne 12. septembra 2019 v zadevi C-683/17 (Cofemel proti G-Star).

Dogodek

V britanski nacionalni knjižnici (The British Library) je včeraj potekal sestanek skupine za avtorske pravice pri CENL (Conference of European National Libraries). CENL je mreža 48 nacionalnih knjižnic iz 45 evropskih držav. V skupini zelo intenzivno sodeluje tudi Nacionalna univerzitetna knjižnica (NUK), ki jo že vsa leta v tej skupini zastopa dr. Maja Bogataj Jančič v imenu NUK-a.

Dogodek

Med 9. in 12. septembrom v Edinburghu na Škotskem poteka 9. Pan-Commonwealth forum (PCF9). Gre za srečanje različnih deležnikov s področja izobraževanja (politikov, akademikov, predstavnikov civilne družbe), ki razpravljajo o prihodnosti izobraževalnega sistema v luči izzivov, ki jih prinaša četrta industrijska revolucija.


— avgust
Dogodek

Wikimania je največja svetovna konferenca na temo prostega znanja, ki ga organizira fundacija Wikimedia. Letos se je odvijala v Stockholmu med 14. in 18. avgustom pod naslovom “Skupaj močnejši: Wikimedia, odprto znanje in Cilji trajnostnega razvoja”.

Novica

V akademskih krogih močno odmeva spor med University of California (UC) in založniškim gigantom Elsevier-jem. UC se je po večmesečnih pogajanjih z založnikom odločila prekniti sodelovanje, ker slednji ni pristal na njene pogoje. UC, kjer se ustvari skoraj 10% znanstvenih člankov v ZDA, si je namreč zavzemala, da bi ta dela brez dodatnih stroškov postala prosto dostopna javnosti, Elsevier pa je za dostopanje do “prosto dostopnih” člankov zahteval dvojno plačilo.


— julij
Novica

Nizozemska vlada je pred kratkim objavila predlog spremembe avtorsko-pravne zakonodaje (v nizozemščini), s katerim bo implementirala Direktivo o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trg. Javnost lahko do 2. septembra 2019 poda komentarje na predlog. Organiziranje javne razprave sredi poletja kaže na to, da želi nizozemski zakonodajalec direktivo čimprej prenesti v svoj notranji pravni red, brez realne možnosti, da se javnost v debato resno vključi.

Dogodek

Summer Economics Institute (SEI) je poletna šola, ki jo že 8. leto organizirata Ameriška gospodarska zbornica Slovenije (AmCham Slovenia) in Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji. Na njej je že tradicionalno predavala tudi dr. Maja Bogataj Jančič, ki je udeležencem predstavila različne faze razvoja podjetja in izzive, povezane s pravom intelektualne lastnine, s katerimi se podjetja v praksi srečujejo.

Publikacije

“Na osrednjem dogodku so razni predavatelji predstavili gradnike odprtega znanja, čez dan pa so je zvrstilo več drugih dogodkov; ustanovljena je bila sekcija Creative Commons za Slovenijo, zvečer pa je potekala otvoritev razstave Ustvari delo, ki ni tvoje.”


— junij
Dogodek

Jutri, 14. 6. 2019, bo dr. Maja Bogataj Jančič imela uvodno predavanje z naslovom Avtorske pravice v izobraževanju na Posvetu »Avtorstvo in pravice v digitalnem izobraževanju ter predstavitve pilotnih posodobitev Digitalne univerze«, ki bo potekal na Fakulteti za upravo s pričetkom ob 9ih.

Novica

Vlada RS je pred kratkim sprejela novelo Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki je trenutno v obravnavi pred Državnim zborom v skrajšanem postopku. Novela v slovenski pravni red prenaša Direktivo 2017/1564 o določenih dovoljenih uporabah določenih del in drugih predmetov urejanja, zaščitenih z avtorsko pravico in sorodnimi pravicami, za slepe in slabovidne osebe ter osebe z drugimi motnjami branja, ki bi jo Slovenija moraja implementirati že oktobra 2018.

Novica

28. maja 2019 so predstavniki držav članic na medvladnem srečanju soglasno potrdili predlog UNESCO Priporočila o prosto dostopnih izobraževalnih virih. O dokumentu se bo tako dokončno razpravljalo na naslednji UNESCO Generalni konferenci, ki bo novembra 2019 v Parizu.

Dogodek

Dr. Maja Bogataj Jančič danes nastopa na regionalnem seminarju “Do we need to regulate social media? Rationales for and viability of regulation of online platforms and social media” na panelu “Solutions and approaches”.


Novica

Direktiva o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu še niti ni začela veljati (uradno bo stopila v veljavo 7. junija 2019, s čimer bo pričel teči dvoletni rok za njeno implementacijo), na Sodišče EU je bilo že naslovljeno vprašanje o njeni skladnosti z Listino EU o temeljnih pravicah.

Novica

“Direktiva pravzaprav ogroža prost dostop do znanja. Vsi uporabniki spleta smo tudi avtorji in ustvarjalci, zato bi zahteva, da morajo ponudniki storitev filtrirati vsebine, ki jih nalagajo njihovi uporabniki privedla do tega, da bi enake filtre lahko uporabljali tudi pri drugih vrstah vsebine. Ne bi šlo samo za avtorske pravice, cenzurirali bi lahko vse, kar bi hoteli.”


— maj
Novica

Sveučilište v Zagrebu vabi na vpis interdisciplinarnega podiplomskega specialističnega študija intelektualne lastnine v študijskem letu 2019/2020. Uspešni kandidati ob zaključku študija pridobijo strokovni naziv: sveučilišni specijalist/specijalistica intelektualnog vlasništva.

Novica

42 organizacij, med njimi Zveza civilnih svoboščin za Evropo, Fundacija Wikimedia, IFLA, EDRi, Communia in Creative Commons, ki se zavzemajo za temeljne pravice uporabnikov interneta in čim širši dostop do znanja, je na začetku tega tedna na Evropsko komisijo naslovilo odprto pismo.

Novica

“Internet spodbuja aktivno sodelovanja uporabnikov ter širjenje vsebine in informacij, na način, kot ga prej še nismo videli”. Tako o internetu Jan Gerlach (Senior Public Policy Manager, Fundacija Wikimedia) v pogovoru z Domnom Savičem (Državljan D) na radijski oddaji Fahrenheit 77.

Novica

“Dan odprtega znanja v organizaciji Inštituta za intelektualno lastnino in Inštituta Danes je nov dan je prejšnji teden opozoril, da tako kot zasebnost tudi znanje ni lastnina, ampak mora biti pravica.”


Objave

“Avtorji so res v težkem položaju, ampak ali bo to rešila direktiva o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu s spornim členom, ki uvaja filtriranje? Bojim se da ne.” je intervjuju za Primorske novice dr. Maja Bogataj Jančič komentirala pred kratkim sprejeto direktivo.

Novica

O dogodku Dan odprtega znanja, ki ga je 6. 5. 2019, organiziral Inštitut za intelektualno lastnino v sodelovanju z Danes je nov dan, je med drugim poročala tudi RTV.

Objave

“Dejstvo je, da se vsa naša komunikacija seli na internet in na platforme – naj gre za whatsapp, twitter ali facebook. Če se operaterjem teh internetnih strani preda odgovornost in se od njih zahteva, da nadzorujejo komunikacijo in omejujejo določene vsebine, izgubimo plast ne le demokratičnega ampak tudi sodnega nadzora.” je v intervjuju za časnik Večer povedal Jan Gerlach (Senior Public Policy Manager, Fundacija Wikimedia).

Dogodek

Dan odprtega znanja se je zaključil z razstavo “Ustvari delo, ni tvoje” v Aksiomi.


Dogodek

Na Dnevu odprtega znanja, ki sta ga 7. maja 2019 v atriju ARC SAZU, organizirala Inštitut za intelektualno lastnino in Danes je nov dan, so različni predavatelji delili svoje znanje o različnih aspektih odprtega (širše znanja, ožje pa kulture, znanosti, izobraževanja, strojne in programske opreme, podatkov, itd.).

Dogodek

Včeraj smo slovenski člani Creative Commons Global Network-a ob prisotnosti nekaterih zainteresiranih posameznikov ustanovili novo poglavje Creative Commons zgodbe – slovenski CC Chapter.

Dogodek

V sklopu dogodka Dan odprtega znanja, bo v ponedeljek 6. maja 2019, med 20:00 in 22:00 v Aksiomi potekala razstava študentov smeri Fotografija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Dogodek

V ponedeljek, 6. maja 2019, bo ob 10:00 v prostorih Aksiome (Komenskega 18, 1000 Ljubljana) potekal uvodni sestanek, na katerem bo ustanovljen slovenski Creative Commons Chapter. Z reorganizacijo Creative Commons (skrajšano CC ali po slovensko “ustvarjalne gmajne”) po novem obstaja mreža CC Global Network, kamor se lahko včlanijo posamezniki in institucije.


— april
Novica

Danes praznujemo svetovni dan intelektualne lastnine. IPI na ta dan tradicionalno razglasi najodmevnejši dogodek minulega leta. To je zagotovo sprejetje Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Dogodek

Odprto znanje je znanje, ki ga lahko vsak uporablja, predeluje in razširja brez pravnih, družbenih in tehnoloških omejitev. Odprti podatki in odprte vsebine, odprta znanost in odprto izobraževanje, odprta strojna oprema in odprta računalniška oprema, so vsi gradniki odprtega znanja in posledično odprte družbe.

Dogodek

23. aprila, na dan, ko sta prenehala ustvarjati velika književnika Cervantes in Shakespeare, praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Dogodek

Včeraj je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport potekala predstavitev Analize stanja na področju uveljavljanja pravic intelektualne lastnine, ki ga je organiziral Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) v sodelovanju z Uradom EU za intelektualno lastnino (EUIPO). Dogodka so se udeležili tudi dr. Maja Bogataj Jančič, Saša Krajnc in Tilen Zonta iz IPI-ja.


Dogodek

Včeraj je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport potekala predstavitev Analize stanja na področju uveljavljanja pravic intelektualne lastnine, ki ga je organiziral Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL) v sodelovanju z Uradom EU za intelektualno lastnino (EUIPO). Dogodka so se udeležili tudi dr. Maja Bogataj Jančič, Saša Krajnc in Tilen Zonta iz IPI-ja.

Novica

Za razvoj inovativnih produktov in storitev na evropskem enotnem digitalnem trgu je pomemben tudi Predlog direktive o odprtih podatkih in informacijah javnega sektorja, ki ga je v prahu, ki se je dvigoval okrog avtorskopravne direktive, Evropski parlament z veliko večino potrdil brez večje pozornosti.

Novica

Danes je Svet EU dokončno potrdil Direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Po uradni objavi besedila direktive in začetku njene veljavnosti bo začel teči dveletni rok za njen prenos v nacionalne zakonodaje držav članic.

Novica

Svoji stališči glede Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu sta soočila Luka Novak iz Slovenske avtorske in založniške organizacije za pravice reproduciranja – SAZOR in Domen Savič z inštituta Državljan D. Za oddajo je glede izjeme za tekstovno in podatkovno rudarjenje in glede izjeme za izobraževanje izjavo podala tudi dr. Maja Bogataj Jančič, IPI.


Novica

IPI je v sodelovanju z organizacijo Creative Commons pripravil uradne prevode CC licenc 4.0. Gre za brezplačne licence, ki omogočajo enostavno upravljanje avtorskih pravic na delih, tako da avtor z njimi vnaprej dovoli določene uporabe avtorskih del. Creative Commons namreč deluje kot organizirana mreža za spodbujanje in zagotavljanje proste uporabe avtorskih del, odprtih virov in odprtega interneta.

Novica

“O minimalnih pravilih dostopa in uporabe avtorskih pravic bi morala odločati javnost, saj je to v javnem interesu. Če avtorsko pravo izobraževalnim in raziskovalnim skupnostim, institucijam za kulturno dediščino ter osebam z različnimi oblikami invalidnosti ne zagotavlja enake stopnje varstva, kot jo imajo imetniki pravic, in če uporabo avtorskih del urejajo zasebni dogovori, razmerje moči ostaja neuravnoteženo […]. Da bi se v vsaki državi članici zagotovil uniformni minimalni nabor pravil, ki bi imela čezmejni učinek, potrebujemo mednarodno pogodbo.”

Novica

Danes so v radijski oddaji Studio ob 17h o avtorskopravni direktivi, ki je bila sprejeta prejšnji teden, spregovorili Urša Menart (predsednica Društva slovenskih režiserjev), dr. Maja Bogataj Jančič (direktorica IPI), Luka Novak (član poslovodstva SAZOR) in Vuk Ćosić (digitalni strateg in spletni umetnik).


— marec
Novica

Ta teden je EU sprejela zakonodajo, ki bo spremenila internet, kot ga poznamo. A ni še vse izgubljeno. Najprej mora biti predlog Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu ponovno potrjen še v Svetu EU, kjer so glasovi predstavnikov držav ponderirani glede na prebivalstvo (več kot ima država članica prebivalcev, več šteje njen glas). Teoretično še obstaja možnost, da bi katera izmed velikih držav odrekla podporo direktivi.

Novica

Evropski poslanci so kljub več kot 5 milijonov zbranim podpisom proti uvedbi cenzure in kljub množičnim protestom, ki so potekali prejšnji teden po Evropi, na današnjem plenarnem glasovanju sprejeli škodljivo Direktivo o avtorski pravici na enotnem digitalnem trgu.

Novica

Danes ob 12.30 bo Evropski parlament dokončno odločal o usodi Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu (glasovanje lahko v živo spremljate tukaj).

Novica

V časniku Finance je bil danes objavljen prispevek, v katerem so soočena različna stališča glede Predloga direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. V prispevku je predstavljeno tudi stališče dr. Maje Bogataj Jančič.


Novica

Evropski akademiki pred jutrišnjim plenarnim glasovanjem v Evropskem parlamentu o Direktivi o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu ponovno opozarjajo: “11. in 13. člen morata ven”!

Novica

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport NE podpira Direktive o avtorski pravici na enotnem digitalnem trgu zaradi premajhnega upoštevanja javnega interesa v izobraževanju in raziskovanju! Celotno stališče Ministrstva si lahko preberete tukaj kot tudi na njihovi uradni spletni strani.

Publikacije

Če doslej še niste razumeli, zakaj je nova Direktiva o avtorskih pravicah tako problematična, je intervju s prof. Martinom Kretschmerjem iz Univerze v Glasgowu obvezno petkovo popoldansko branje pred tednom, ko bo potekalo glasovanjem v Evropskem parlamentu.

Novica

Če bo Evropski parlament prihodnji teden sprejel Direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, še zlasti pa njen 13. člen (ki je medtem in tik pred glasovanjem postal 17. člen), bo internet kot prostor za komunikacijo, kjer lahko vsakdo svobodno komunicira z vsakim, bistveno spremenjen.


Novica

Naslednji teden je v EP predvideno plenarno glasovanje, na katerem bodo evropski poslanci dokončno odločali o usodi Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Zakaj direktive še vedno ni dobra si preberite na spletni strani Internet is for the people in na spletni strani ipi.si, kjer so predstavljene dobre in slabe strani direktive.

Novica
Na ipi.si boste našli kratek pregled vseh področij dela, s katerimi se ukvarjamo, različne projekte, pri katerih sodelujemo, ter poseben oddelek, ki je namenjen zakonodajnim spremembam avtorskega prava. Po novem vas bomo preko naše spletne strani redno in ažurno obveščali o različni novostih, ki se dogajajo na področju prava intelektualne lastnine, še zlasti avtorskega prava ali so povezane z našim delovanjem.
Novica

Čigave pravice bo poteptal boj za intelektualno lastnino? Več na včerajšnji radijski oddaji Intelekta, na kateri je o dobrih in slabih stvareh Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu spregovorila dr. Maja Bogataj Jančič.

Novica

Čigave pravice bo poteptal boj za intelektualno lastnino? Več na včerajšnji radijski oddaji Intelekta, na kateri je o dobrih in slabih stvareh Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu spregovorila dr. Maja Bogataj Jančič.


Novica

Vse spremembe, ki jih je v trialogu prinesel končni kompromisni Predlog direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, so analizirane na spletni strani Internet is for the people, ki je prevedena tudi v slovenščino. Analiza prednosti in slabosti direktive je predstavljena tudi na naši spletni strani.

Dogodek

Pridružite se nam jutri, 8. 3. 2019 ob 14. uri (CET), na webinar-ju “Women in the Open: Experiences, perspectives and approaches”, na katerem bo sodelovala tudi dr. Maja Bogataj Jančič.

Uncategorized @sl

Pridružite se nam jutri, 8. 3. 2019 ob 14. uri (CET), na webinar-ju “Women in the Open: Experiences, perspectives and approaches”, na katerem bo sodelovala tudi dr. Maja Bogataj Jančič.

Dogodek

Te dni poteka že šesti Teden odprtega izobraževanja (Open Eduaction Week) – letni dogodek, ki ga organizira Konzorcij za odprto izobraževanje (Open Education Consortium) – združenje več kot sto ustanov in organizacij po svetu, ki so zavezane uresničevanju vrednost odprtega izobraževanja.

 

 


— februar
Novica

Odbor JURI za pravne zadeve je 26. februarja 2019, kljub protestom, ki so potekali na ulicah, potrdil besedilo Predloga direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Novica

Države članice EU so na Odboru stalnih predstavnikov (COREPER) podprle besedilo Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, kot je bilo spogajano v trialogu.

Novica

IPI je v sodelovanju s Communio pripravil pregled členov Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu v slovenskem jeziku.

Novica

Pogajanja v trialogu so se po 30 mesecih zaključila in sprejeto je bilo končno besedilo Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki ni najboljše.


Novica

Države članice EU so v petek, 8. 2. 2019, sprejele skupno stališče glede predloga Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, o katerem smo pisali prejšnji teden.

Novica

13. člen Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu ponovno na pogajalski mizi – tokrat v še slabši preobleki


— januar
Novica

Za vse, ki vas zanima, kaj lahko za sabo prinese morebitna nova sorodna pravica založnikov medijskih publikacij, ni treba da iščete dalje.

Novica

Prejšnji teden smo se razpisali o nemškem non-paper in v njem predlaganih spremembah spornega člena 13 Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Novica

Teresa Nobre, Communia, piše o tem, da je nemška delegacija v Svetu nedavno predstavila neuraden dokument (non-paper), s katerimi predlaga nekatere spremembe k 13. členu Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Publikacije

Ni vsako plagiiranje poseg v avtorske pravice, kot tudi vsak poseg v avtorske pravice ni plagiiranje.


Dogodek

Avtorske in sorodne pravice v glasbi

Novica

V zvezi z reformo avtorskega prava na enotnem digitalnem trgu se je evropskim zakonodajalcem v trialogu zaenkrat uspelo dogovoriti, da se javna domena vključi v 5. člen direktive.

Novica

V letošnjem letu obeležujemo 10. obletnico Manifesta javne domene, katerega cilj je opozoriti na pomen bogastva informacij, ki je prosto ovir, povezanih z avtorskimi pravicami, ki omejujejo dostop in ponovno uporabo avtorskega dela.

Novica

1. januar, na katerega obeležujemo dan javne domene, je za avtorsko pravo pomemben datum, kajti z njim v večini držav po svetu dela, katerih avtorskopravno varstvo je v iztekajočem se letu poteklo, postanejo prosta za uporabo, predelavo in reprodukcijo.


— 2018
Novica

Nasprotovanje 13. členu Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu dobiva nove razsežnosti.

Novica

Evropska Unija je Marakeško pogodbo o olajšanem dostopu do književnih del za slepe slabovidne ali osebe z drugimi težavami z branjem uradno ratificirala oktobra letos.

Novica

Kdo sploh še podpira 13. člen Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu?

Novica

Nova sorodna pravica za izdajatelje medijskih publikacij je slaba novica za vse, s pravno in ekonomsko analizo novote ugotavljata Colangelo in Tori. V Evropi jo podpirajo založniki, v Sloveniji celo Društvo novinarjev Slovenije. Colangelo in Torti analizirata predlog 11. člena Direktive in opozarjata, kako so danes založniki in agregatorji novic soodvisni, zato predlog nove pravice ne temelji na ekonomski podlagi.


Dogodek

15. novembra 2018 je v Parizu potekala letna konferenca združenja Network of Internet & Society Centers (NoC), ki se ukvarja z interdisciplinarnim raziskovanjem razvoja, družbenih posledic, političnih implikacij in pravnih vprašanj v zvezi z internetom.

Dogodek

Razvijate produkt in storitev in imate vprašanja s področja intelektualne lastnine, trženja, financ, poslovanja, produkcije ali prototipiranja? Tole je idealna priložnost, da rešite svoje dileme.

Publikacije

Tilen Zonta se je med 3. in 4. oktobrom udeležil mednarodne konference na temo razmerja med znamkami in geografskimi označbami na sedežu Urada EU za intelektualno lastnino v španskem Alicante-ju. O konferenci je napisal prispevek, ki je bil objavljen v 41/42. številki Pravne prakse z dne 25. oktobra 2018.

Dogodek

Na “Open Education Policy Forum“, ki je potekal med 15. in 16. oktobrom v Varšavi, se je razpravljalo o pomembnih temah, ena izmed katerih je bila tudi reforma avtorskega prava na ravni EU.


Dogodek

Svetovni kongres “IP and Public Interest” 2018, Washington D.C.

Publikacije

V 36/37. izdaji Pravne prakse z dne 12. avgusta 2018 je bil objavljen prispevek Tilna Zonte o novi sorodni pravici organizatorjev športnih prireditev, ki ga uvaja Direktiva o avtorski pravici na enotnem digitalnem trgu.

Novica

Glas za uravnoteženo evropsko avtorsko pravo – izjava EPIP akademikov poslankam in poslancem Evropskega parlamenta pred plenarnim glasovanjem o avtorskopravni direktivi dne 12. septembra 2018.

Novica

“Evropski parlament je glasoval o predlogu Direktive o avtorski pravici na digitalnem enotnem trgu. Poslanci niso prisluhnili opozorilom stroke (nazadnje so poziv za glasovanje o uravnoteženem sistemu poslancem poslali akademiki s področja ekonomije in prava intelektualne lastnine).


Publikacije

Poročilo z okrogle mize “Evropa potrebuje dobro reformo avtorskega prava”

Dogodek

Okroglo mizo z naslovom “Evropa potrebuje dobro reformo avtorskega prava” smo soorganizirali Inštitut za primerjalno pravo, inštitut Danes je nov dan, zavod Državljan D, iniciativa Opening Up Slovenia in Inštitut za intelektualno lastnino.

Publikacije

Inštitut za intelektualno lastnino, Inštitut za primerjalno pravo, Opening Up Slovenia, Državljan D in Danes je nov dan so na evropskega poslanca Franca Bogoviča naslovili odprto pismo.

Novica

Dr. Maja Bogataj Jančič je bilo izvoljena za članico nadzornega odbora Blockchain Think Tanka. V svoji kandidaturi je zapisala:


Novica

Communia je analizirala predlog g. Vossa in zgleda, da gre za najslabši predlog do sedaj. Očitno o 13. členu ne bo kompromisa pred plenarnim glasovanjem.

Novica

Več kot 200 akademikov svari proti uvedbi novega davka na linke, za katerega lobirajo izdajatelji tiskanih medijev in tiskovne agencije.

Dogodek

Danes je STA organiziral okroglo mizo na temo prihodnosti avtorskih pravic v EU, na kateri so nastopili tako zagovorniki kot nasportniki predlagane reforme.

Dogodek

V nedeljo bo kislo vreme lep pokazatelj, kako kisla je reforma avtorskega prava v EU. Če nasprotujete temu, da se v tem procesu posluša samo interese kapitala (glasbene, avdiovizualne in založniške industrije na eni strani, in interese spletnih velikanov na drugi) in zahtevate, da se upošteva tudi interese posameznikov – državljanov in interese javnih institucij (izobraževalnih, raziskovalnih, knjižnic, arhivov…) potem vzemite dežnik v roke in pridite na Prešernov trg.


Publikacije

V reviji Gea je bil objavljen intervju z dr. Majo Bogataj Jančič na temo 11. člena Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Novica

Reforma avtorskega prava ni samo glede davka na linkanje in cenzuriranja oziroma vrednostne vrzeli. Izjema za izobraževanje (4. člen) je prav tako ključnega pomena. In številne druge določbe prav tako.

Dogodek

Vsako leto IViR (Institute for Information Law) na Univerzi v Amsterdamu gosti enega najboljših poletnih šol avtorskega prava. Med 2. in 6. julijem je imela Saša Krajnc iz IPI-ja čast, da je bila ena izmed 20 skrbno izbranih udeležencev tega 5-dnevnega intenzivnega pravnega seminarja, ki pokriva vse aktualne, bodoče in vroče teme evropskega in mednarodnega avtorskega prava.

Novica

Na oddaji Radio Študent ravrnitev reforme komentirajo Maja Bogataj Jančič, Rok Andrée in Franc Bogovič, ki je reformo podprl.


Novica

“Danes ob 12ih bodo evropski parlamentarci glasovali o mandatu za pričetek trialoga. Želim si, da bi glasovali proti, da bi lahko določbe predlagane direktive še izboljšali v prihodnje.

Novica

5. julija bodo poslanci glasovali o Direktivi o avtorski pravici na notranjem trgu. 11. in 13. člen, ki sta na odboru JURI šla skozi samo za en glas, bosta uničila internet v EU. Pišite slovenskim poslancem in jih vprašajte, kako bodo glasovali.

Novica

Danes je o stanju avtorskega prava v EU na Odmevih spregovorila dr. Maja Bogataj Jančič iz IPI-ja.

Dogodek

Od 13. do 15. aprila, ko je pomlad že prijetno segrevala Evropo, sta se dr. Maja Bogataj Jančič in Saša Krajnc iz IPI udeležili vrhunca letnih Creative Commons dogodkov – CC Global Summit v ledenem, a še vedno imenitnem Torontu. Za tiste, ki Creative Commons ne poznate, gre za organizacijo, ki ponuja brezplačne licence, ki so enostavne za uporabo in ki javnosti dajejo možnost, da uporabljajo določena avtorska dela. CC deluje tudi kot organizirana mreža za spodbujanje in zagovarjanje proste uporabe avtorskih del, odprtih virov in odprtega interneta.


Novica

Ministrstvo za izobraževanje v Sloveniji že ves čas postopka tudi nasprotuje 11. členu, ampak vse kaže, da bo Slovenija pod taktirko Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Urada za intelektualno lastnino v zadnjem trenutku žal podprla to pravno škodljivo novost.

Dogodek

20. aprila 2018 je v Zagrebu potekala mednarodna okrogla miza “Digital Single Market and Its Impact on Culture and Media in Croatia”. Na enem izmed panelov o spodbujanju kreativnosti je sodelovala tudi dr. Maja Bogataj Jančič.

Dogodek

11. aprila 2018 je v Bruslju potekala mednarodna konferenca z naslovom “A better copyright for quality higher education and research in Europe and beyond”, ki jo je organizirala ETUCE (Evropski sindikalni odbor za izobraževanje) v sodelovanju z EFEE (Evropska zveza delodajalcev na področju izobraževanja) in Communio.

Dogodek

Med 20. in 21. marcem so v Bruslju potekali Akcijski dnevi evropskega avtorskega prava, ki se jih je udeležila tudi dr. Maja Bogataj Jančič.


Dogodek

Med 20. in 21. marcem so v Bruslju potekali Akcijski dnevi evropskega avtorskega prava, ki se jih je udeležila tudi dr. Maja Bogataj Jančič.

Novica

Na oddaji Metine liste Evropska četrt je nastopila dr. Maja Bogataj Jančič, ki je spregovorila o tem, zakaj je reforma avtorskega prava nujna, vendar zakaj je trenutni predlog slab.


— 2017
Novica

Poglejte so to odlično in zelo poučno diskusijo med evropsko poslanko Julio Redo, umetnikoma Rufusom Kainom in Rito Ziporo ter občinstvom na temo problematičnih “ACTA določb” 13. člena predloga nove Direktive o avtorski pravici.

Dogodek

Včeraj na dogodku “Ali govorite CC?” je bilo govora tudi o avtorskopravni reformi v EU. Prihodnost ustvarjanja in razširjanja znanja v EU ni svetla! Na mizi je predlog reforme, ki ne bo prinesel jasnejših in enostavnejših pravil za ustvarjalce in tudi ne za raziskovalce in vse, ki uporabljajo dela v izobraževanju. Še več: predlog uvaja t.i. linking tax v 11. členu za celo EU in v 13. členu predlaga rešitve, ki smo jim v času ACTA množično nasprotovali.

Publikacije

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru je izdala konferenčni zbornik, v katerem so združeni prispevki, ki so bili spredavani na IX. posvetu “Pravo in ekonomija: Avtorska dela na univerzah – pravni, ekonomski in drugi vidiki“.

Publikacije

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru je izdala konferenčni zbornik, v katerem so združeni prispevki, ki so bili spredavani na IX. posvetu “Pravo in ekonomija: Avtorska dela na univerzah – pravni, ekonomski in drugi vidiki“.


Dogodek

Berkman Klein Harvard in ITS Rio de Janeiro so med 8. in 10. novembrom v Riu organizirani fantastično konferenco na temo umetne inteligence in vključenosti.

Dogodek

Med 18. in 20. oktobrom je v Ljubljani potekal 2. Svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih, ki sta ga organizirala UNESCO in vlada RS. Eden izmed podpornikov dogodka je bil tudi IPI.

Dogodek

Med 22. in 23. septembrom 2017 je v ljubljanskem Poligonu potekala The School of Rock(ing) EU Copyright.

Dogodek

Danes je dr. Maja Bogataj Jančič na #BSIG2017 (Balkan School of Internet Governance) vodila interaktivno predavanje o avtorskem pravu!


— 2016
Dogodek

V petek, 2. 12. 2016, je na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru potekal IX. posvet “Pravo in ekonomija: Avtorska dela na univerzah – pravni, ekonomski in drugi vidiki“.


— 2014
Publikacije

Saša Krajnc je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije izdala priročnik z naslovom “Avtorska pravica v arhitekturi”.

Publikacije

Pri GV založbi je izšla nova knjiga z naslovom Pravo v informacijski družbi, katere soavtorja sta tudi dr. Maja Bogataj Jančič in Jernej Pusser.

Publikacije

Mednarodno združenje za javno domeno (Communia) je na svoji spletni strani izdalo priporočila glede varstva javne domene v procesih digitalizacije zbirk kulturnih institucij, ki jih izvajajo zasebne družbe.

Publikacije

Evropska komisija ja na svojem portalu dne 24. aprila 2014 objavila končno poročilo in povzetek Študije o pravicah organizatorjev športnih prireditev, pri kateri je kot poročevalec za Slovenijo sodeloval tudi Inštitut za intelektualno lastnino. Študija je bila izdelana v okviru konzorcija, ki sta ga sestavljala Inštitut ASSER in Inštitut za informacijsko pravo – IViR.


— 2013
Publikacije

Oddelek za medije in komunikacijo na London School of Economics and Political Science je v okviru projekta “The media policy project” septembra izdal poročilo o vplivu digitalne izmenjave datotek na spletu (digital sharing) na dohodke ustvarjalne industrije.

Novica

27. junija 2013 je bila sprejeta Marakeška pogodba o olajšanem dostopu do književnih del za osebe s težavami z branjem. S pogodbo se bo olajšal dostop do knjig za slepe, slabovidne in osebe z motnjami branja.


— 2012
Novica

Evropski poslanci so 11. decembra 2012 potrdili zakonodajni paket o skupnem evropskem patentu.

Novica

Evropski parlament z veliko večino glasoval PROTI ACTA. Poslanci niso glasovali proti avtorjem in proti spodbujanju ustvarjalnosti.

Publikacije

Tematska mreža Communia je na svoji spletni strani prejšnji teden izdala javno poročilo na temo digitalne javne domene. Poročilo je bilo narejeno z namenom prikaza različnih dejavnosti, s katerimi se je ukvarjala Communia v preteklem letu, prav tako pa avtorji v njem analizirajo tudi trenutno stanje digitalne javne domene v Evropi in nove politike za razširjanje evropske digitalne javne domene.


— 2011
Publikacije

V reviji LeXonomica je bil objavljen članek Saše Krajnc z naslovom “Pogodbena ureditev avtorskopravnih upravičenj na arhitekturnih delih”.

Publikacije

Evropska komisija je 28. oktobra 2011 sprejela priporočilo, v katerem države članice EU poziva, da okrepijo prizadevanja in združijo vire pri digitalizaciji kulturne dediščine ter vanjo vključijo zasebni sektor.

Novica

Svet Evropske unije je danes s kvalificirano večino potrdil direktivo o podaljšanju trajanja varstva sorodnih pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov.

Publikacije

Evropska komisija je na pobudo komisarja za notranji trg Michela Barniera v mesecu juliju izdala t. i. Green Paper na temo vplivov digitalne tehnologije na produkcijo, trženje in distribucijo avdiovizualnih del.


Novica

V Bruslju je ta teden začelo delovati novo združenje z imenom Communia, ki si je za glavni cilj postavilo spodbujanje digitalne javne domene.

Objave

Poseben poročevalec pri ZN Frank La Rue je pripravil in izdal pomembno poročilo, ki se ukvarja s svobodo izražanja na internetu.

Objave

Na spletni strani 24ur.com je objavljen članek z naslovom Avtorji dopuščajo plagiate?

Objave

V Dnevniku je objavljen pogovor z dr. Majo Bogataj Jančič na temo problematike digitalizacije knjižničnega gradiva in sorodnih vprašanj s katerimi se avtorji soočajo v Sloveniji.


— 2010
Dogodek

Dr. Maja Bogataj Jančič je 15. oktobra na Dnevih slovenskih pravnikov 2010 v okviru sekcije “Sodobne tehnologije v pravu EU: od pogodb do iger na srečo” na podlagi primera Google France, Google Inc. v Louis Vuitton Malletier predstavila problematiko zlorabe blagovnih znamk na internetu s pomočjo oglaševalske storitve Google AdWords in podobnih sistemov.

Publikacije

V reviji AR : arhitektura, raziskave je bil objavljen prispevek Saše Krajnc “Avtorska pravica kot instrument zaščite arhitekturnih del”.

Publikacije

V reviji AR : arhitektura, raziskave je bil objavljen prispevek Saše Krajnc “Avtorska pravica kot instrument zaščite arhitekturnih del”.

Objave

Na spletnih straneh projekta je objavljen prevod Manifesta javne domene v slovenskem jeziku.


Novica

Evropska komisija je 19. maja 2010 predstavila digitalno agendo, katere izvajanje naj bi občutno prispevalo h gospodarski rasti EU in prinašalo koristi celotni družbi.


— 2009
Objave

IPI je pripravil obsežno študijo pravnih vidikov digitalizacije knjižnice za NUK oziroma dLib.si.