Dan javne domene

1. januar, na katerega obeležujemo dan javne domene, je za avtorsko pravo pomemben datum, kajti z njim v večini držav po svetu dela, katerih avtorskopravno varstvo je v iztekajočem se letu poteklo, postanejo prosta za uporabo, predelavo in reprodukcijo.

Letošnje novo leto je s tega vidika posebno, saj bodo v javno domeno prešla dela, katerih avtorskopravno varstvo bi se moralo v ZDA izteči že leta 1998, pa je ameriški zakonodajalec njihovo varstvo podaljšal še za dodatnih 20 let na skupno 95 let od objave dela. Seznam del, ki so s 1. januarjem 2019 postali na voljo za splošno uporabo vključuje dela Prerok Kahlila Gibrana, Ego in id Sigmunda Freuda ter Umor na igrišču za golf Agathe Christie.

V Sloveniji traja avtorska pravica za časa avtorjevega življenja in še 70 let po njegovi smrti. To pomeni, da so z novim letom v javno domeno prešla dela avtorjev, katerih 70. obletnico smrti smo obeležili v minulem koledarskem letu. Med pomembnejšimi imeni so na primer Igo Gruden (slovenski pesnik in pravnik), Rudolf Andrejka (slovenski pravnik, pisatelj in zgodovinar) in Risto Savin (slovenski skladatelj).