Dan odprtega znanja


Odprto znanje je znanje, ki ga lahko vsak uporablja, predeluje in razširja brez pravnih, družbenih in tehnoloških omejitev. Odprti podatki in odprte vsebine, odprta znanost in odprto izobraževanje, odprta strojna oprema in odprta računalniška oprema, so vsi gradniki odprtega znanja in posledično odprte družbe.

 

Na Dnevu odprtega znanja, ki sta ga 6. maja 2019 organizirala Inštitut za intelektualno lastnino in Danes je nov dan, so posamezniki, ki ustvarjajo družbo odprtega znanja v Sloveniji in v svetu, predstavili nekatere ključne gradnike. Več o dogodku:

program dogodka,

Vabilo na dogodek “Dan odprtega znanja”,

Poročilo o dogodku “Dan odprtega znanja”,

– o dogodku v medijih: Pravna PraksaRTV, Večer, Primorske noviceStudio City, Intervju z Janom GerlachomJan Gerlach o odprtosti na internetu,

Vabilo na ustanovitev CC Chapterja,

– Ustanovitev CC Chapter Slovenija,

Vabilo na razstavo študentov ALUO,

Ustvari delo, ki ni tvoje.

 

Uspešno izvedenemu dogodku je 24. oktobra 2019 sledil Še en dan odprtega znanja, tokrat v sodelovanju z Nacionalno univerzitetno knjižnico, inštitutom Danes je nov dan in uporabniško skupino Slovenski wikipedisti. V okviru dogodka je potekala delavnica “Avtorsko pravo za knjižničarje”.

 

Tretji dogodek Dan odprtega znanja je bil izveden 20. januarja 2021, v sodelovanju z inštitutom Danes je nov dan in ob podpori zavoda Aksiome in Creative Commons. Osrednja tema dogodka je bila nova Direktiva o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu, izjeme in omejitve, ki se nanašajo na izobraževanje, knjižnice, raziskovalne organizacije in podatkovno analitiko, ter posebej njen 17. člen, o katerem je spregovorila tudi posebna gostja Julia Reda, nekdanja evroposlanka in vodja projekta Control ©.

Dogodek je potekal na spletu v živo prek Facebook Live, posnetek dogodka je na voljo tukaj.

Več o dogodku:

  • vabilo na dogodek, vključno s celotnim programom, je na voljo tukaj,
  • poročilo o dogodku je na voljo tukaj.