Vabilo na dogodek “Dan odprtega znanja”

Odprto znanje je znanje, ki ga lahko vsak uporablja, predeluje in razširja brez pravnih, družbenih in tehnoloških omejitev. Odprti podatki in odprte vsebine, odprta znanost in odprto izobraževanje, odprta strojna oprema in odprta računalniška oprema, so vsi gradniki odprtega znanja in posledično odprte družbe.

Na Dnevu odprtega znanja, ki bo 6. maja 2019, organiziran v Ljubljani, bodo posamezniki, ki ustvarjajo družbo odprtega znanja v Sloveniji in v svetu, predstavili nekatere ključne gradnike.

Dogodek bo potekal od 12:00 do 17.30 v Atriju ZRC SAZU in ga bo povezovala Maja Cimerman (Danes je nov dan).

Pred dogodkom ob 10:00 bo v AKSIOMI potekala ustanovitev Creative Commons Chapter-ja Slovenija. Ob 20:00 bo otvoritev razstave študentov ALUO “Ustvari delo, ki ni tvoje” v AKSIOMI.

Vabljeni k udeležbi! Vstop je, seveda, odprt za vse.

 

Podroben program dogodka:

12:00 UVODNI NAGOVOR

– Inštitut za intelektualno lastnino in Danes je nov dan

12:10 – 12:20 

– doc. Emina Djukić (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje): ODPRTA KULTURA – PREDSTAVITEV PROJEKTOV ALUO

12:20 – 12:50

– Jan Gerlach (Senior Public Policy Manager, Wikimedia Foundation): JAVNA POLITIKA ZA PROSTO ZNANJE

V svojem govoru bo Jan predstavil, kako politične odločitve glede interneta vplivajo na prispevanje ljudi k znanju na internetu. Na spektru od avtorskega prava do odgovornosti platform, lahko zakoni in predpisi bodisi spodbujajo bodisi predstavljajo grožnjo dostopu do znanja in odprti kulturi. Jan bo razložil, kaj morajo zakonodajalci narediti, da bi zagotovili vsem ljudem koristi, ki jih prinaša skupna kultura in znanje. Na koncu bo predstavljeno tudi, na kakšen način fundacija Wikimedia spodbuja skupnost v prizadevanjih za doseganje skupnega prostega znanja.

12:50 – 13:10

– Jernej Polajnar (Wikimedia Slovenija): WIKIMEDIA V SLOVENIJI: ZGODOVINA IN PRIHODNOST

Prostovoljci iz Slovenije ustvarjajo prosto in odprto enciklopedijo Wikipedijo skupaj s pripadajočo spletno vsebino že od leta 2002. Hkrati so sodelovali v različnih mednarodnih dejavnostih in se združevali v bolj formalnih okvirih ter se borili za boljši dostop do znanja, čeprav bolj zadržano do sedaj. Kakšni so izzivi in možnosti za Wikimedijo kot infrastrukturo za gradnjo prosto dostopnega repozitorija znanja v slovenskem jeziku?

13:10 – 13:55

– Gašper Hrastelj (namestnik generalne sekretarke, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO): PROCES SPREJEMANJA UNESCO PRIPOROČILA O PROSTO DOSTOPNIH IZOBRAŽEVALNIH VIRIH

– Davor Orlič (UNESCO katedra o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje, Institut Jožef Stefan): ODPRTO IZOBRAŽEVANJE KOT OPTIMALNI NAČIN ZA PRENOS GLOBALNEGA ZNANJA

Najsodobnejši algoritmi za strojno učenje za prevajanje, razvrščanje in razumevanje prosto dostopnih virov (OER), zato da ugotovimo, kako najbolje pomagati ljudem, da se učijo na način, ki je najbolj primeren za njih.

– Domen Savič (Državljan D): MEDIJSKA PISMENOST: ANALIZA MULTIDISCIPLINARNEGA PEDAGOŠKEGA PRISTOPA

Medijska pismenost kot državljanska dolžnost se pri implementaciji v učni načrt srečuje s prenekaterimi problemi. V predstavitvi bomo predstavili delujočo multidisciplinarno rešitev poučevanja medijske pismenosti, ki se problema ne loteva samo s pozicije kapitalističnega tehnodeterminizma, temveč medije razume kot četrto vejo oblasti, medijsko pismenost pa kot državljansko dolžnost.

13:55 – 14:10

– Doc. dr. Katarina Krapež (Univerza na Primorskem): ODPRTA IN KAKOVOSTNA ZNANOST V SLOVENIJI – KAKO NAPREJ?

14:10 – 14:55

– Dr. Maja Bogataj Jančič (Inštitut za intelektualno lastnino): CC LICENCE IN PRIHODNOST AVTORSKEGA PRAVA

Organizacija Creative Commons in CC licence leta 2019 praznujejo polnoletnost. Ali so se neravnotežja v avtorskem pravu, ki so botrovala nastanku režima, ki spodbuja svobodnejšo izmenjavo avtorskih del, spremenila? Ali zakonodajalci v današnjem času upoštevajo opozorila in ustvarjajo pravni režim z dobrimi pogoji za ustvarjanje avtorskih del in razširjanje znanja?

– Luka Frelih (@ LJUDMILA): PREDSTAVITEV CULTURE.SI

Culture.si je portal Ministrstva za kulturo RS za mednarodno sodelovanje na področju kulture. V angleškem jeziku ponuja informativne članke, imenik organizacij, zbirko slik, koledar gostovanj v tujini, koledar festivalov v Sloveniji ter prek 500 seznamov, vse pod prostimi licencami CC. Podatki v zbirki so na voljo tudi v različnih odprtih formatih in API-jih.

– Luka Prinčič (Kamizdat): SVOBODNA GLASBA KOT SPLOŠNA IMPLICITNOST

Kratka predstavitev nekaterih argumentov teze, da je ustvarjanje glasbe, ki se ne širi svobodno, brez vrednosti za ustvarjalce in družbo.

– Vuk Ćosić (neodvisni digitalni umetnik): DRUŽBENI POLOŽAJ DRUŽBE

Človeštvo ima težave z mapiranjem novih globalnih družbeno-političnih razmerij. V takih okoliščinah, oportunizem in konformizem vedno najdeta udobno ravnovesje, medtem, ko je posel umetnosti, da moti. S primeri podprt apel proti financializaciji in jurifikaciji družbene vloge umetnosti. Udeležba obvezna.

14:55 – 15:00

– Janez Janša (Aksioma), Vuk Ćosić (neodvisni digitalni umetnik): UŽIVAJ ODPRTO!

15:00 – 15:30 ODMOR

15.30 – 16.00

– Rok Capuder (Zavod 404): PREDSTAVITEV ZAVODA 404

Zavod 404 je mladinski tehnološko-raziskovalni center v Sloveniji, ki mladim nudi pomoč pri razvoju tehničnih veščin ter jih spodbuja k raziskovanju, znanosti in iskanju inovativnih rešitev. Mladim nudi okolje in prostor svobodnega ustvarjanja in razvoja potencialov.

– Lio Novelli, Jurij Podgoršek (Radio Študent 89,3 MHz, @ LJUDMILA): PREDSTAVITEV IZDELAVE DIY MEHANSKE TIPKOVNICE DACTYL

Iz slabo delujoče tipkovnice, ki nas je spodbudila, da zaženem delavnico samogradnje diy mehanske tipkovnice dactyl, se je rodilo spoznanje, da t1pk0vn1c4 ni zgolj tipkovnica. Vpeta je v produkcijski način, zato na primer na tržišču prevladujejo poceni membranske tipkovnice, v sebi pa nosi tudi dolgo tradicijo pisalnih strojev. Preko delavnice samogradnje diy tipkovnice daktil sva tudi pobližje spoznala Open Source Hardware ekosistem, ki je bil spočet z odprtjem licence za mikrokontrolerje arduino.

16:00 – 16:30

– Luka Frelih, Žiga Kranjec (@ LJUDMILA): PROSTA PROGRAMSKA OPREMA IN ODPRTI PODATKI – INFORMACIJSKA-DRUZBA.ORG

Mreža nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo (NVOVID) med drugom stremi k uporabi in promoviranju proste programske opreme in lastnim oblačnim rešitvam. Pogledali si bomo nekatere storitve, ki jih razvijamo in ki predstavljajo alternativo komercialnim ponudnikom, npr. Google documents.

– Žiga Vrtačič (Danes je nov dan): ODPRTO PROGRAMJE, ODPRTA SRCA

Inštitut Danes je nov dan je v svoji 6-letni zgodovini objavil 77 odprtokodnih projektov. Najbolj odmevni med njimi so Parlameter, Agrument, Commentality in Consul. Veliko stvari je šlo prav, še več stvari je šlo narobe – zaupali bomo, kaj smo se ob tem naučili

16:30 – 17:00

– Marko Rakar (mrak.org): PRIHODNOST ODPRTEGA UPRAVLJANJA

Govorili bomo o big data svetu, polnem povezanih IOT naprav, kjer je hramba podatkov večna in zastonj, strojna inteligenca in strojno učenje pa postajata vse močnejši analitični in politični orodji. Kako bomo upravljali ta hrabri novi podatkovni svet, ki je tako kompleksen, da ga lahko razumejo le računalniki? Moramo redefinirati zasebnost? Ali z novo tehnologijo potrebujemo tudi nove etične okvirje?

17:00 – 17:30 ZAKLJUČEK