Še en dan odprtega znanja 2019

Inštitut za intelektualno lastnino 24. oktobra 2019 organizira v sodelovanju z Nacionalno univerzitetno knjižnico, z inštitutom Danes je nov dan in z uporabniško skupino Slovenski wikipedisti, ob podpori Communie in Wikimedie »ŠE EN DAN ODPRTEGA ZNANJA 2019«, ki se bo odvil v Mestnem muzeju v Ljubljani. Vljudno vabljeni!

Dogodek bo potekal 24. oktobra od 9tih do 16tih v Mestnem muzeju v Ljubljani in bo imel dva dela: dopoldan bo potekala delavnica Avtorsko pravo za knjižničarje, popoldan pa dogodek “Wikimedia ljubi spomenike”, na katerem bodo člani uporabniške skupine Slovenski wikipedisti predstavili pomen Wikimedie za prakso akademskega objavljanja in razglasili zmagovalca slovenskega dela fotografskega natečaja Wiki Loves Monuments 2019.

 

1. Delavnica “Avtorsko pravo za knjižničarje”

Na delavnici, ki bo potekala med 9:00 in 16:00, se bodo knjižničarji seznanili s trenutnim pravnim okvirjem, kot je določen v Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) in s priložnostmi, ki jih prinaša nova Direktiva o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu (DSM Direktiva), ki jo mora Republika Slovenija implementirati do junija 2021.

Delavnico bosta vodila Benjamin White (Univerza Bournemouth) in dr. Maja Bogataj Jančič (Inštitut za intelektualno lastnino). Delavnica bo potekala v slovenskem in angleškem jeziku brez prevajanja.

Udeležence vljudno prosimo, da se na delavnico “Avtorsko pravo za knjižničarje” prijavite do 21. oktobra 2019 prek spletnega obrazca, ali preko e-mail naslova: info@ipi.si.

Več informacij o delavnici najdete tukaj.

 

2. “Wikimedia ljubi spomenike”

Program:

14:00 – 14:30 prof. dr. Miran Hladnik: Wikimedia na univerzi

14:30 – 15:00 dr. Jernej Polajnar: Wikimedia ljubi spomenike 2019

15:00 razglasitev zmagovalca slovenskega dela fotografskega natečaja Wiki Loves Monuments 2019

15:30 – 16:00 Dimitar Pervanov Dimitrovi, Wikimedia: Reforma avtorskega prava v EU

Udeležba na dogodku “Wikimedia ljubi spomenike” je prosta brez predhodne prijave.