Creative Commons: Nujno je učinkovitejše širjenje kulturne dediščine

Creative Commons so izdali poziv Towards better sharing of cultural heritage — A Creative Commons Call to Action to Policymakers. Gradivo s ključnimi argumenti je namenjeno vsem, ki sodelujejo pri oblikovanju politike, še posebej na področju avtorskega prava, da bi omogočili učinkovitejše širjenje kulturne dediščine v javnem interesu.

Gradivo je delo specializirane skupine zagovornikov odprte kulture, ki so sodelovali s Creative Commons in Open Culture Platform, Shanna Hollich (CC US), Emine Ozge Yildirim (KU Leuven), Maarten Zeinstra (CC Netherlands) in Brigitte Vézina (Director of Policy and Open Culture).

V gradivu je povzeta tudi strategija Towards Better Sharing of Cultural Heritage — An Agenda for Copyright Reform, ki ga je Creative Commons predstavila v letu 2022, in vsebuje ugotovitve z velike spletne delavnice, ki se je odvijala v maju 2022. Tam so objavljene številne ugotovitve, ideje in vsakdanji primeri uporabe, ki so jih v Creative Commons skupini za odprto kulturo zbirali med junijem in oktobrom 2022.

Gradivo bo predstavljeno na Open Nederland’s Public Domain Day 2023, 13. Januarja 2023, v Nacionalni knjižnici Nizozemske v Hagu. Registracija in več informacij je na voljo na povezavi https://publiekdomeindag.nl/