Predlog za uporabo 17. člena za vzpostavitev javnega repozitorija del v javni domeni in del, danih na voljo z odprtimi licencami

Julia Reda (Gesellschaft für Freiheitsrechte) in Paul Keller (Open Future) sta objavila Belo knjigo, ki predlaga vzpostavitev javnega repozitorija del v javni domeni in del, danih na voljo z odprtimi licencami ter uporabo 17. člena DSM Direktive kot vzvod za vzpostavitev takšnega repozitorija. Bela knjiga je bila predstavljena v torek na Global Summitu Creative Commons, pod naslovom »Zaščita odprtih licenc v reformi avtorskih pravic EU«.

Bela knjiga predlaga, da se uporabi 17. člena DSM Direktive kot vzvod za ustvarjanje repozitorija del v javni domeni in del, danih na voljo z odprtimi licencami. V Beli knjigi avtorji zagovarjajo stališče, da bi morali ponudniki storitev deljenja vsebin na spletu, za izpolnitev svojih dolžnosti skladno z DSM Direktivo, namesto da bi vzpostavila svoje posamične repozitorije, skupaj ustvariti skupen repozitorij javnih domen in del z odprtimi licencami.