OER Dynamic Coalition Webinar: OER in krepitev dostopa do informacij

29. septembra 2021 je UNESCO organiziral OER Dynamic Coalition Webinar, ki je poudaril pomen izkoriščanja odprtih izobraževalnih virov (OER) za okrepitev dostopa do informacij, in sicer v okviru praznovanj Mednarodnega dneva splošnega dostopa do informacij (IDUAI) 2021. Spletni seminar je med drugim raziskal tudi poglede na regulativne okvire, povezane z avtorskimi pravicami za izobraževalno gradivo. V zvezi s tem je dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. predstavila študijo Izobraževanje na daljavo med pandemijo – perspektiva učiteljev, ki je bila izvedena v sedmih državah.

Webinar je obravnaval naslednja ključna vprašanja:
– Kako UNESCO priporočilo o OER krepi mednarodno sodelovanje za splošen dostop do informacij?
– Kaj je mogoče storiti za podporo razvoju in krepitvi pravnega in regulativnega okvira glede avtorskih pravic in politik za razvoj OER?
– Kateri so primeri dobrih praks, izzivov in rešitev, kjer je OER podpiral pravico do informacij in oblikovanje vključujočih družb znanja?

Poleg dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M, LL.M., so govorniki bili:
Dirk Van Damme, lastnik DVD EduConsult, upokojeni vodja CERI (OECD), je med drugim poudaril, da je UNESCO Priporočilo o OER pomembno in močno orodje za mednarodno skupnost in mednarodno sodelovanje ter
– Carolina Botero, izvršna direktorica kolumbijske organizacije za digitalne pravice civilne družbe, fundacije Karisma, je med drugim poudarila, da so določbe o avtorskih pravicah v skladu s priporočilom UNESCO pomembne, saj omogočajo lokalizacijo OER, da bi bolje služile potrebam izobraževanja.