IRCAI Razprava o Priporočilih za etično umetno inteligenco

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (IRCAI) s sedežem v Sloveniji med 27. in 29. julijem 2020 organizira spletno razpravo o osnutku UNESCO-vih Priporočil za etično umetno inteligenco. V razpravi bo v vlogi strokovnjaka iz Slovenije sodelovala tudi dr. Maja Bogataj Jančič

Gre za spletno pod-regionalno razpravo evropskih držav iz skupine II, ki jo skupaj z IRCAI organizirajo še Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in sam UNESCO.

Tema razprave bo analiza osnutka Priporočil za etično umetno inteligenco, ključnega dokumenta za etično uporabo umetne inteligence, ki izpostavlja številna pereča vprašanja glede uporabe umetne inteligence in opozarja na različne kulturne vrednote v regiji, ki so s tem povezane. Namen razprave, ki bo potekala 3 dni, je zbiranje mnenj in konstruktivnih predlogov za izboljšavo osnutka Priporočil, ki bo predvidoma sprejet na 41. seji UNESCO-ve Splošne konference leta 2021. Na razpravi bo kot strokovnjak iz Slovenije sodelovala tudi dr. Maja Bogataj Jančič.

Več o poteku razprave, vključno z dostopom do vseh povezanih dokumentov, je na voljo tukaj.