Umetna inteligenca: ustvarjalec ali orodje ustvarjanja?

Vabljeni na pogovor Umetna inteligenca: ustvarjalec ali orodje ustvarjanja?, ki bo potekal v okviru razstave Live, Laugh, Love 8. februarja ob 17 v Galeriji Kresija. Nastopila bosta oblikovalec Emil Kozole in dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M., ki bosta pojasnila, kako vidita razvoj umetne inteligence v prihodnosti in kako bo oziroma bi morala temu razvoju slediti pravna ureditev. Vabljeni!

Emil Kozole je oblikovalec, ki raziskuje družbeno-politične teme, kot so digitalna identiteta, spletni nadzor in nove tehnologije. Na dogodku bo predsatavil mehanizme ustvarjanja, ki so vodili do nastanka dela »Sindikat za pravice umetne inteligence«, v katerem analizira pretekle dosežke na področju človekovih pravic in raziskuje kako bo izgledalo, ko bo A.I. začel z bojem za lastne emancipatorne pravice.

Dr. Maja Bogataj Jančič, LLM., LL.M. bo na kratko predstavila glavne izzive, ki jih umetna inteligenca zastavlja tradicionalnim konceptom v avtorskem pravu in sicer: ali so lahko dela, ki jih samostojno generira UI, varovana z avtorsko pravico. Ali je za varstvo dovolj, da je rezultat, ki ga generira stroj, videti enako kot stvaritev, ki jo ustvari človek? Ali UI sploh potrebuje nagrado oziroma spodbudo za ustvarjanje? Ali lahko UI štejemo za »avtorje«, ki ustvarjajo »izvirna« dela?

Dogodek je spremljevalni program razstave Live, Laugh, Love, ki je v Galeriji Kresija na ogled do 20. februarja.

Na dogodek se prijavite prek e-naslova: galerija@ljubljana.si