Odprto pismo Communie za spoštovanje temeljnih pravic uporabnikov

Communia je 20. aprila objavila odprto pismo, v katerem skupaj z 20 drugimi organizacijami za varstvo pravic uporabnikov poziva Evropsko komisijo, naj v pričakovanih smernicah za implementacijo 17. člena DSM Direktive ohrani visoko raven spoštovanja pravic uporabnikov.

Odprto pismo je bilo pripravljeno kot reakcija na objavo s strani Sodišča EU, da se pričakovani datum za objavo mnenja Generalnega pravobranilca v zadevi C-401/19, ki zadeva 17. člen DSM Direktive v odnosu do temeljnih pravic uporabnikov, zamakne za skoraj tri mesece. Zamik predvidene objave mnenja v zadevi C-401/19 lahko ključno vpliva tudi na pričakovane smernice Komisije za implementacijo 17. člena, v katere naj bi Komisija vključila močne varovalke pravic uporabnikov. Celotno dogajanje namreč lahko nakazuje na močne politične pritiske v ozadju, ki želijo zmanjšati pomen pravic uporabnikov v pričakovanih smernicah.

Communia je zato v odprtem pismo pozvala Komisijo, naj v smernicah ne odstopi od stališča, da so pravice uporabnikov ključnega pomena, ki ga je do sedaj zavzemala pred Sodiščem EU in naj torej v svojih smernicah za implementacijo 17. člena ohrani visoko raven spoštovanja temeljnih pravic uporabnikov.

Ob tem, ko se rok za implementacijo DSM Direktive neizprosno približuje, bo zanimivo videti, kakšno stališče bo Komisija zavzela v svojih smernicah, katerih objavo lahko pričakujemo v naslednjih tednih.

Odprto pismo Communie je dostopno tukaj, za več informacij o njem glejte tukaj.