Creative Commons Global Summit

Od 13. do 15. aprila, ko je pomlad že prijetno segrevala Evropo, sta se dr. Maja Bogataj Jančič in Saša Krajnc iz IPI udeležili vrhunca letnih Creative Commons dogodkov – CC Global Summit v ledenem, a še vedno imenitnem Torontu. Za tiste, ki Creative Commons ne poznate, gre za organizacijo, ki ponuja brezplačne licence, ki so enostavne za uporabo in ki javnosti dajejo možnost, da uporabljajo določena avtorska dela. CC deluje tudi kot organizirana mreža za spodbujanje in zagovarjanje proste uporabe avtorskih del, odprtih virov in odprtega interneta.

Celoten vikend so t. i. “Commoners” sodelovali na delavnicah, razpravah, seminarjih in plenarnih zasedanjih glede prihodnosti CC, mreže in skupnosti souporabe. Na dogodku se je zbralo 192 govorcev in 435 udeležencev iz 64 držav, še več pa je dogodek spremljalo prek interneta oz. socialnih omrežij. Dogodek je potekal v Delta hotelu, kjer je bil zjutraj organiziran zajtrk za tiste, ki so se dogodka prvič udeležili, nato pa so sledila predavanja in delavnice iz različnih področij, ki so povezana z odprtim internetom, avtorskim pravom, izobraževanjem, odprtim dostopom, novimi tehnologijami in izzivi, povezanimi s sedanjostjo in prihodnostjo CC mreže.

IPI ekipa je z navdušenjem in aktivno sodelovala na sejah avtorskega prava. Dr. Maja Bogataj Jančič je namreč bila ena izmed govornic na seji “Popravimo avtorsko pravo in ga s tem približamo potrebam izobraževanja”, na kateri se je razpravljalo o trenutnih izzivih, s katerimi se srečujejo učitelji pri prenosu znanja na učence. Prav tako se je podrobno razpravljalo o izjemi za izobraževanje, ki jo predlaga nova evropska Direktiva o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Sodelujoči, ki so bili sicer razdeljeni v manjše skupine, so se vsak dan srečali na predstavitvah različnih govorcev. Na eni izmed teh predstavitev je izvršna direktorica Wikipedije Katherine Maher povedala, da je odprto znanje samo po sebi radikalno in poklicano k temu, da se upira zapiranju znanja in učenja. Obsežna predstavitev direktorja knjižnice MIT Chrisa Bourga “Odprto in nevarno” je polematizirala cilj odprtega znanja kot političnega dejanja. Lawrence Lessig je nabito polni dvorani predval o svoji karierni poti od avtorskega prava k reprezentativni demokraciji v predavanju “Od sprostitve odprte kulture do oživitve ameriške demokracije”. Ruth Okediji, profesorica prava s Harvarda in direktorica Berkman-Klein Center-a je podala zaključni govor Summit-a, v katerem se je osredotočila na svoja prizadevanja za bolj pravičen mednarodni sistem avtorskega prava in poudarila svoje delo v povezavi z Marakeško pogodbo, ki ureja izjemo avtorske pravice za slabovidne.

Do konca vikenda je IPI ekipa srečala veliko starih in novih prijateljev, dobila nov zagon za zagovarjanje boljšega in bolj uravnoteženega avtorskega prava in nadaljevanje dela v duhu odprtosti in souporabe.

Če bi želeli vedeti več o CC ali bi se želeli udeležiti CC Global Summit-ov v bodoče, kliknite na tole povezavo.

© Sebastiaan ter Burg

© Sebastiaan ter Burg