11 držav članic zavrnilo kompromisni predlog Direktive

Prejšnji teden smo se razpisali o nemškem non-paper in v njem predlaganih spremembah spornega člena 13 Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Da je med državami članicami EU vse več nezadovoljstva nad rešitvami, ki jih predlaga Predsedstvo Sveta EU, pa je postalo še bolj očitno v petek, 18. 1. 2019, ko je kar 11 držav članic zavrnilo kompromisno besedilo predloga Direktive. Nemčiji, Belgiji, Nizozemski, Finski in Sloveniji, ki so kompromisnemu predlogu nasprotovale že prej, so se pridružile še Italija, Poljska, Švedska, Hrvaška, Luxembourg in Portugalska. Večina naštetih (razen Portugalske in Hrvaške) namreč meni, da kompromisni predlog ne predvideva zadostnega varstva pravic uporabnikov svetovnega spleta.

Rezultat glasovanja pomeni, da Direktiva najbrž ne bo sprejeta pred majem 2019, kljub prizadevanjem, da bi Svet EU in Evropski Parlament dosegla kompromis že na naslednjem trialogu in s tem zaključila pogajanja o besedilu Direktive. Rezultat glasovanja kaže tudi na to, da se pozivi javnosti in skupin deležnikov po bolj uravnoteženi zakonodaji vendarle odražajo tudi na politični ravni.