Odbor JURI potrdil predlog Direktive

Odbor JURI za pravne zadeve je 26. februarja 2019, kljub protestom, ki so potekali na ulicah, potrdil besedilo Predloga direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Predlog je bil podprt s 16 glasovi za in 9 glasovi proti. Svojo zadnjo besedo morajo reči samo še poslanci Evropskega parlamenta, ki bodo odločali o usodi direktive, predvidoma na plenarnem zasedanju med 25. in 28. marcem 2019.

Kljub nekaterim pozitivnim stvarem, ki jih direktiva prinaša, slednja v splošnem ostaja slaba (več o tem tukaj). Zlasti izjema za izobraževanje, s katero se je IPI kot pravni svetovalec za MIZŠ največ ukvarjal, je v trialogu izgubila nekaj dobrih zadev:

– po najnovejšem predlogu bodo države članice učiteljem lahko preprečile koriščenje izjeme za izobraževanje, če so licence na voljo na trgu,
– izjeme ne bodo mogle koristiti muzeji in knjižnice, ki izvajajo izobraževalne programe,
– vsaka država članica bo lahko določila, kolikšen odstotek dela lahko spada pod izjemo.

Navedene spremembe bodo izjemo za izobraževanje močno okrnile in učiteljem dela pri pouku ne bodo olajšale, še manj bodo pripomogle k olajšanju čezmejnega poučevanja in harmonizacije izjeme na ravni EU, kar bi moral biti namen direktive.