Vabilo h komentiranju okvira za upravljanje s podatki GPAI

Delovna skupina za upravljanje s podatki Globalnega partnerstva za umetno inteligenco (GPAI), ki ji sopredseduje dr. Maja Bogataj Jančič, je že avgusta predstavila svoja prva dva projekta. Eden izmed njiju je tudi priprava okvira za upravljanje s podatki (Data Governance Framework), ki je trenutno še v “beta” verziji in za izboljšavo katerega pri delovni skupini za upravljanje s podatki pozivajo k oddaji komentarjev s predlogi.

Delovna skupina za upravljanje s podatki je del GPAI, katerega poslanstvo je pomoč pri odgovornemu sprejemanju umetne inteligence (UI), ki temelji na spoštovanju človekovih pravic, politiki vključevanja, gospodarski rasti in ki bo pripomogla k doseganju trajnostnih ciljev Združenih narodov. V ta namen se je skupina že v poletnem času lotila svojih prvih dveh projektov in je do sedaj že pripravila t.i. “beta” verzijo okvira za upravljanje s podatki (Data Governance Framework).

Okvir zaenkrat zajema štiri glavna področja:

– vlogo podatkov v kontekstu UI;
– pomen upravljanja s podatki;
– parametre upravljanja s podatki; in
– načrt bodočega dela delovne skupine.

Pred njegovo uradno predstavitvijo v decembru želi delovna skupina okvir še izboljšati, zato poziva vse, ki bi k temu radi pripomogli, da delijo svoja opažanja in predloge. To je mogoče storiti z neposrednim vnašanjem sprememb v sam osnutek okvira ali preko elektronskega sporočila Mednarodnemu strokovnemu centru za napredek umetne inteligence v Montrealu na naslov info@ceimia-icemai.org.

Več informacij o pozivu je na voljo tukaj, vabljeni k oddaji komentarjev!