Iniciativa Open COVID Pledge

Boj proti pandemiji koronavirusa vsak dan dokazuje, kako pomembno je omogočanje prostega dostopa do znanja in izumov, ki pomagajo reševati življenja. Ključni so denimo izobraževalni viri, modeli za zaščitno opremo in patenti na zdravilih. Medtem, ko so pravice intelektualne lastnine v normalnih razmerah v principu koristen spodbujevalec razvoja, imajo lahko v trenutni situaciji negativen širši družbeni učinek. Mednarodna koalicija znanstvenikov, pravnikov in inženirjev je zato stopila skupaj v pozivu imetnikom pravic intelektualne lastnine, da v času krize omogočijo prost dostop do svojih pravic.

V sklopu Open COVID Pledge so imetnikom na voljo nekatere prostovoljne licence:

OCL-PC v1.0 (brezplačna javna licenca za svetovno uporabo pravic na patentih in avtorskih pravic, ki traja od 1. decembra 2019 do 1 leta po preklicu pandemije s strani Svetovne zdravstvene organizacije)
OCL-PC v1.1 (brezplačna javna licenca za svetovno uporabo pravic na patentih in avtorskih pravic, ki traja od 1. decembra 2019 do preklica pandemije, vendar ne več kot do 1. januarja 2023, pri čemer se lahko licencodajalec zaveže, da bo licenco podaljšal)
OCL-P v1.1 (brezplačna javna licenca za svetovno uporabo pravic na patentih, ki traja od 1. decembra 2019 do preklica pandemije, vendar ne več kot do 1. januarja 2023, pri čemer se lahko licencodajalec zaveže, da bo licenco podaljšal)

Poleg naštetih licenc so s pobudo kompatibilne tudi CC BY 4.0 mendarodna licenca, CC 1.0 posvetilo javni domeni in licenca, ki jo je dal na voljo Intel.

Iniciativa je v nekaj dneh dosegla izjemen uspeh in ogromno podporo. Med ustanovnimi podpisniki so denimo Intel, United Patents, Fabricatorz Foundation, Facebook, Amazon, IBM, Sadia National Laboratories, Hewlett Packard Enterprise in Microsoft.

Med podporniki iniciative je tudi IPI. Za vas smo v slovenščino prevedli:

Iniciativa Open COVID Pledge
Zavežite se in implementirajte Open COVID Pledge
Podprite iniciativo Open COVID Pledge