Internet je za ljudi!

IPI je v sodelovanju s Communio pripravil pregled členov Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu v slovenskem jeziku.

Communia je posebej analizirala devet različnih vprašanj, ki jih ureja direktiva in ne samo najbolj problematična člena 11 in 13. Predstavljene so dobre in slabe strani direktive. Splošna ocena je, da je direktiva, kljub nekaterim dobrim rešitvam, slaba in da interneta ne bo približala ljudem.

Analiza je bila narejena na podlagi besedila predloga direktive, preden je bilo to usklajeno v trialogu, ki se je zaključil 13. 2. 2019 zvečer. Končni predlog Direktive namreč še ni objavljen. Takoj, ko bo besedilo tudi uradno na voljo, bodo spremembe vidne tudi v ocenah na spletni stran Communie.

Kot smo poročali že 14. 2. 2019 tudi trialog ni prinesel bistvenih izboljšav. Po zaključku trialoga je v javnosti sledil zelo buren odziv. Med prvimi se je odzvala evropska poslanka Julia Reda. V Kölnu so izbruhnili protesti, na katerih tisoč glava množica nasprotuje zlasti 13. členu direktive. Poleg tega proti uvedbi filtrov poteka tudi internetna peticija, ki je v nekaj dneh zbrala že več kot 4,7 milijona podpisov.