IViR poletna šola mednarodnega avtorskega prava

Vsako leto IViR (Institute for Information Law) na Univerzi v Amsterdamu gosti enega najboljših poletnih šol avtorskega prava. Med 2. in 6. julijem je imela Saša Krajnc iz IPI-ja čast, da je bila ena izmed 20 skrbno izbranih udeležencev tega 5-dnevnega intenzivnega pravnega seminarja, ki pokriva vse aktualne, bodoče in vroče teme evropskega in mednarodnega avtorskega prava.

Poletna šola je potekala v veličastnih prostorih Amsterdamskega Royal Tropical Institute in je bila razdeljena v 9 seminarjev, ki so potekali v jutranjih in popoldanskih terminih. Vsak seminar se je osredotočil na eno specifično problematiko avtorskega prava, ki so jo udeleženci podrobno spoznavali prek predavanj vrhunskih predavateljev in strokovnjakov s področja avtorskega prava iz Nizozemske, Združenih držav Amerike in Belgije. Tako so udeleženci pridobili dragocen vpogled v najbolj pereča aktualna vprašanja avtorskega prava, analizirana s primerjalnopravnega vidika in v luči nedavno sprejetih mednarodnih in regionalnih sporazumov.

Šola je namenjena podiplomskim strokovnjakom z izkušnjami na področju avtorskega prava ali znotraj industrij, ki so povezane z avtorskim pravom. Letos je sodelovala mešana druščina udeležencev – pravnikov, akademikov, raziskovalcev, zaposlenih pri WIPO in Evropski komisiji, doktorskih študentov ter uslužbencev Googla. Da so lahko udeleženci, ki niso imeli toliko znanja avtorskega prava, prišli na zeleno vejo, sta profesorja Bernt Hugenholtz in Stef van Gompe spredavala osnove mednarodnega avtorskega prava, predstavila evropsko sodno prakso in reformo avtorskega prava v EU. Profesor Daniel Garvais je podal zanimiv vpogled v trgovinske sporazume in kolektivno upravljanje pravic, medtem ko je profesorica Pamela Samuelson predavala o avtorskopravnih izjemah, temi ki je pri udeležencih vedno znova spodbudila intenzivno debato, zlasti v luči kritizirane in kompleksne prihajajoče reforme avtorskega prava v EU, ki je letos ena izmed vročih tem (poleg GDPR) na pravnem področju v EU. Pravni strokovnjak Thomas Vinje in bivši vodja sekcije za avtorsko pravo pri Googlu Fred von Lohmann sta zaključila teden z zelo zanimivim pregledom praktičnih izzivov avtorskega prava nasproti pravu konkurence in mej avtorske pravice v digitalnem okolju, kjer pravo le s težavo dohaja hitro razvijajoč se digitalni svet.

Poletna šola ponuja enkratno priložnost za skoraj zasebni pogovor s pravnimi strokovnjaki svetovnega ranga, za debato in mreženje z udeleženci različnih držav in ozadij ter za uživanje Amsterdamskega poletnega vzdušja. Izvedite več o programu in morda se je kdaj udeležite.