Svetovni dan intelektualne lastnine

Danes praznujemo svetovni dan intelektualne lastnine. Inštitut za intelektualno lastnino (IPI) ga praznuje z objavo zbirke vprašanj odgovorov, ki smo jih glede avtorskih pravic v izobraževanju prejeli od učiteljev, za katere smo izvedli projekt “Avtorske pravice v izobraževanju”.

IPI je svetovalna, raziskovalna in izobraževalna institucija. Glavno področje, s katerim se IPI ukvarja je avtorsko pravo. IPI je na področju avtorskega prava organiziral in sodeloval pri različnih projektih: soorganizirali smo Dan odprtega znanja 2021, izvedli smo Webinarje o podatkovni analitiki, s podporo ameriške ambasade v okviru projekta NGO Small Grants, sodelujemo v projektu Communie Avtorsko pravo za izobraževaje (CR4EDU) in pri pripravi smernic za Tekstovno in podatkovno rudarjenje. Delovni krog smo razširili tudi na področje upravljanja podatkov in umetne inteligence, saj dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M.  sodeluje pri iniciativi Global Partnership on Artificial Inteligence in sopredseduje skupini za upravljanje s podatki.

Enega izmed mnogih predstavlja projekt “Avtorske pravice v izobraževanju”, ki ga IPI izvaja v sodelovanju z ARNES. V okviru tega projekta je ARNES februarja 2021 organiziral spletni dogodek “Izobraževanje na daljavo in avtorske pravice” za izobraževalce, na katerem je dr. Maja Bogataj Jančič predstavila osnove avtorskega prava in izzive, ki jih prinaša izobraževanje na daljavo več kot 850 udeležencem. Na podlagi vprašanj, ki so bila zastavljena med in po dogodku, je IPI pripravil zbirko vprašanj in odgovorov nanje.

Vprašanja in odgovori bodo danes tudi javno objavljeni na spletni strani IPI. Vabljeni, da si jih ogledate tukaj!