Recite NE škodljivi Direktivi!

Danes ob 12.30 bo Evropski parlament dokončno odločal o usodi Direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu (glasovanje lahko v živo spremljate tukaj).

Direktiva kot celota ostaja škodljiva, zato bi jo morali Evropski poslanci zavrniti (če želite izvedeti, zakaj, si oglejte posnetek včerajšnjih Odmevov, na katerih je nastopila dr. Maja Bogataj Jančič, ali pa si preberite analizo Direktive na spletni strani Internet is for the people in na naši spletni strani), še posebej pa bi bilo treba reči NE škodljivemu 13. členu. Včeraj je namreč Communia poslancem Evropskega parlamenta razdelila 750 kopij prispevka “Recite DA avtorskim pravicam in NE členu 13”, izvleček katerega najdete v nadaljevanju:

“Člen 13 predlagane Direktive o avtorskih pravicah bo spletnim monopolistom prinesel še več nadzora nad kulturo in znanostjo. Kot organizacije, ki zastopajo digitalne ustvarjalce in zaposlene v znanosti in izobraževanje, vas pozivamo, da zavrnete to določbo, ki bo vladavino prava nadomestila z lastniškimi algoritmi, ki jih nadzorujejo tehnološki giganti.

Čas je, da Evropa prilagodi svoje avtorsko pravo potrebam digitalne dobe. Predlagana direktiva vsebuje številne določbe, ki gredo v pravo smer, na primer s tem ko izboljšuje pogajalsko pozicijo avtorjev in izvajalcev, varuje javno domeno in omogoča raziskovalcem in ustanovam za varstvo kulturne dediščine, da bolje izkoriščajo prednosti digitalne tehnologije.

Kljub širokemu neodobravanju s strani akademikov, uporabnikov interneta in milijonov zaskrbljenih državljanov, direktiva še zmeraj vsebuje določbe, ki silijo spletne platforme v filtriranje vseh uporabniških vsebin z namenom odstranjevanja vsebin, ki jih imetniki pravic označijo za kršeče. To bo evropska podjetja in nova start-up podjetja stalo milijone, in kar je še slabše – ne bo delovalo. Idejo, da zmore tehnologija zanesljivo ločevati med legitimno in nedovoljeno uporabo avtorskih del, zavračajo številni strokovnjaki. Javnost ne podpira teženj, da bi smele zasebne korporacije odločati o svobodi govora in ustvarjalnem izražanju.

Namesto prizadevanj za enotni digitalni trg, ki bi prinesel koristi za vse, bi direktiva s členom 13 prinesla le še več pravnih negotovosti.
Namesto da bi podprla evropske ustvarjalce, bo okrepila pozicijo dominantnih platform.
Namesto da bi uravnotežila temeljne pravice, bo oslabila zakonodajo in premaknila razmerje moči v prid algoritmom in na škodo ključnim pravicam uporabnikov, ki varujejo svobodo izražanja.

Podpiramo cilj, da so ustvarjalci primerno poplačani za svoje ustvarjanje. Filtriranje vsebin ne bo doseglo tega cilja. Ta direktiva mora upoštevati interese vseh deležnikov, ne le tehnoloških gigantov in gigantov zabavne industrije. Avtorske pravice bi morale biti predmet družbenih pogodb, ki podpirajo javni interes, ne tajnih algoritmov, ki jih nadzoruje zasebni sektor. Zato vas pozivamo, da zavrnete besedilo direktive, dokler vključuje člen 13.”