Na kratko o odprtem znanju

“Odprto znanje je znanje, ki je prosto za uporabo, ponovno uporabo in za razširjanje in je v tem smislu prosto pravnih, družbenih in tudi tehnoloških omejitev”. Tako je v oddaji “Na kratko” za RTV pojasnila dr. Maja Bogataj Jančič.

V oddaji so na kratko predstavljeni nekateri pomembni gradniki odprtega znanja in institucije, ki v Sloveniji na tem področju delujejo. Njihovi predstavniki so povedali, od kod ideja o odprtem znanju, kaj so odprti podatki, kako k širjenju znanja prispevata Wikipedija in Zavod 404. Dr. Maja Bogataj Jančič je razložila, kakšne ovire odprtemu znanju postavlja avtorsko pravo in kako te ovire pomagajo premagovati Creative Commons licence. Prispevek govori tudi o portalu Culture.si, ki ga je postavilo Ministrstvo za kulturo, in projektu “Ustvari delo, ki ni tvoje”, razstavo del, ki so jih ustvarili študenti ALUO, oboje na voljo pod prosto dostopnimi licencami.

Vsi navedeni in tudi nekateri drugi deležniki so svoje znanje širili na Dnevu odprtega znanja, ki se je odvijal 6. maja 2019 v Ljubljani. 24. oktobra 2019 Inštitut za intelektualno lastnino v sodelovanju z Narodno univerzitetno knjižnico organizira Še en dan odprtega znanja. Več o dogodku kmalu.