Akcijski dnevi evropskega avtorskega prava

Med 20. in 21. marcem so v Bruslju potekali Akcijski dnevi evropskega avtorskega prava, ki se jih je udeležila tudi dr. Maja Bogataj Jančič.

Konec marca je bil idealen čas, da IPI stopi v akcijo na Akcijskih dnevih evropskega avtorskega prava, ki jih je v Bruslju organizirala Communia Association v sodelovanju z drugimi organizatorji kot denimo Copyright 4 Creativity in Create.Refresh. Cilj dogodka je bil pojasniti evropskim zakonodajalcem, zakaj reforma avtorskega prava, o kateri se trenutno razpravlja v institucijah EU, ni dovolj dobra. Poleg tega je bil dogodek namenjen diskusiji med različnimi deležniki o pomanjkljivostih trenutnega predloga reforme in o predlogih, kako bi se te pomanjkljivosti odpravile.

V sklopu Akcijskih dnevov je potekala okrogla miza o prihodnosti izobraževanja, ki jo je organiziral in gostil nizozemski poslanec v Evropskem parlamentu Marietje Schaake. Poleg več kot 40 oblikovalcev politik in deležnikov je nastopila tudi dr. Maja Bogataj Jančič, ki je v eni izmed sob Evropskega parlamenta, ki je bila nabito polna, spregovorila o stališču slovenskega Ministrstva za izobraževanje o reformi avtorskega prava in težavah, ki se pojavljajo če imaš pri medresorskem usklajevanju znotraj Vlade RS tehtne argumente proti pomanjkljivostim nove zakonodaje .

Na popoldanskem dogodku “COMMUNIA salon in the Museum of Natural Sciences” je več kot 70 aktivistov, akademikov in oblikovalcev politik razpravljalo o izzivih na presečišču ustvarjalnosti, vrednosti ustvarjanja in avtorskega prava v spletnem okolju. Razprave, ki so jih vodili denimo Paul Keller iz Creative Commons in Reagan MacDonald iz Mozille, so skušali gledati iz višje perspektive kot je trenuten zakonodajni predlog in v prihodnost avtorskega prava.

Akcijski dnevi so se zaključili po okrogli mizi z evropsko poslanko Julio Redo in njeno ekipo Piratov EU, ki so ponudili vpogled v trenutno stanje v Svetu EU in v seje, kjer oblikovalci politik vodijo diskusijo o zelo javnih zadevah daleč od oči javnosti. Poleg tega so svetovali, na koga se obrniti v Evropskem parlamentu in kako poudariti naš skupni cilj po pravičnejšem in bolj uravnoteženem sistemu avtorskega prava.

Več o dogodku tukaj. Fotografije dogodka pa so dostopne na tej povezavi.