Ministrstvo za pravosodje je organiziralo virtualno konferenco o ureditvi umetne inteligence, etiki in temeljnih pravicah

Razpravo v prvem panelu je vodila dr. Maja Bogataj Jančič, ki je tudi vodja skupine za upravljanje s podatki pri Globalnem partnerstvu za umetno inteligenco (GPAI), v drugem panelu pa Gregor Strojin, predsedujoči ad hoc odboru Sveta Evrope za umetno inteligenco (CAHAI). Govorci so se osredotočili predvsem na predlog Akta o umetni inteligenci. Predstavljene pa so bile regulativne aktivnosti, ki trenutno potekajo v Svetu Evrope in EU, in tudi regulativne aktivnosti OECD in UNESCO.

Prvi panel je razpravljal o Aktu o umetni inteligenci, ki predstavlja bodoči zakonodajni okvir za razvoj in uporabo umetne inteligence v Evropski uniji. Govora je bilo predvsem z vidika potrebe po varstvu temeljnih pravic in svoboščin, ko gre za razvoj in uporabo sistemov umetne inteligence. Drugi panel pa je ponudil širšo, mednarodno perspektivo z namenom primerjave pristopov različnih regionalnih in mednarodnih organizacij ter spodbujanja njihovega sodelovanja na tem področju.

Več o dogodku lahko preberete tukaj in tukaj.