2. GPAI Summit

2. Summit GPAI bo potekal od 11. do 12. novembra 2021 v Parizu, v Franciji. Vodilni mednarodni strokovnjaki za umetno inteligenco iz civilne družbe, akademskih krogov, industrije in vlad, vključno z delegati na ministrski ravni iz članstva GPAI, se bodo zbrali na letnem dogodku GPAI. Ta dogodek, namenjen javnosti, bo vključeval poročanje o študijskih temah desetih delovnih skupin, vključno tudi s poročanjem delovne skupine za upravljanje s podatki (DG WG). Javne konference bodo dostopne v živo na Youtube kanalu GPAI. Vljudno vabljeni!

Dogodek ponuja priložnost strokovnjakom GPAI in predstavnikom vlad članic GPAI, da predstavijo nedavni razvoj delovnih skupin GPAI, z namenom razprave o tem, kako je mogoče njihova skupna prizadevanja najbolje izkoristiti za napredek odgovornega razvoja in uporabe te tehnologije. Dogodek je namenjen javnosti in bo med drugim vključeval poročanje o študijskih temah desetih delovnih skupin iz delovnega načrta za leto 2021 ter tudi dodatne seje.

Ena izmed delovnih skupin, ki bo predstavila svoje delo, je tudi delovna skupina za upravljanje s podatki (DG WG), katere sopredsedujoči sta dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M., LL.M. in Jeni Tennison, Ph. D., OBE. Cilj DG WG je zbrati dokaze, oblikovati raziskave, izvajati uporabne projekte umetne inteligence in zagotoviti strokovno znanje o upravljanju podatkov ter spodbujati zbiranje, uporabo, dajanje podatkov za umetno inteligenco v skupno rabo, njihovo arhiviranje in brisanje na načine, ki so skladni s človekovimi pravicami, vključevanjem, raznolikostjo, inovativnostjo, gospodarsko rastjo in družbenimi koristmi, hkrati pa si DG WG prizadeva za dosego ciljev trajnostnega razvoja ZN.

DG WG v letu 2021 izvaja naslednje projekte:
– Omogočanje skupne rabe podatkov v družbeno korist prek data trust
– Pospeševanje raziskav in prakse data justice

Javna seja DG WG je predvidena za 12. november, ob 10.00. Časovnico celotnega programa si lahko ogledate tukaj.

Javne konference bodo v živo dostopne na Youtube kanalu GPAI. Vabljeni!