Ustvarjalna industrija in digitalna izmenjava datotek
Oddelek za medije in komunikacijo na London School of Economics and Political Science je v okviru projekta “The media policy project” septembra izdal poročilo o vplivu digitalne izmenjave datotek na spletu (digital sharing) na dohodke ustvarjalne industrije.
V nasprotju z navedbami industrije, da zaradi vse pogostejših kršitev avtorskih pravic na spletu prihaja do upada njihovega dohodka, so avtorji študije odkrili, da se dohodki založnikov, razvijalcev iger in filmske industrije povečujejo. Še več, kršenje avtorskih pravic v določenih primerih celo pozitivno vpliva na prihodke ustvarjalcev.
Dr. Maja Bogataj Jančič je 16. septembra 2023 sodelovala na dogodku @Re:Source MAH – 10. Mednarodni konferenci o zgodovini medijske umetnosti, znanosti ter tehnologije v Benetkah. Program je bil razdeljen na več kategorij (“tracks”), in sicer na vprašanje dokumentacije in ohranjanja medijskih umetnosti; podnebnih sprememb; pionirjev medijskih umetnosti; in zgodovine medijskih umetnosti v muzejih.
Ameriški Urad za intelektualno lastnino (angl. The U.S. Copyright Office) je vnovič zavrnil zahtevo po registraciji umetniškega dela, ustvarjenega z umetno inteligenco. Umetnik Jason M. Allen je bil tudi v drugem poskusu registracije slike »Théâtre D’opéra Spatial« kot avtorskega dela neuspešen, saj delo vsebuje več kot zgolj zanemarljiv delež vsebine, generirane s pomočjo umetne inteligence.
V petek, 23. 6. 2023 je potekal spletni seminar z naslovom “Avtorsko-pravna podlaga za usposabljanje generativne umetne inteligence”, ki je bil ustanovni dogodek neformalne raziskovalne mreže v regiji na področju avtorskih pravic. Sodelovali so raziskovalci iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Herzegovine, Srbije in Severne Makedonije. Dogodek je del nacionalne iniciative Open Knowledge Day in nacionalnega in regionalnega koordinatorstva, ki ju izvaja ODIPI pod pokroviteljstvom Knowledge Rights 21.
Novo poročilo projektnega partnerja SPARC Europe v okviru programa Knowledge Rights 21 je že objavljeno.