Teden odprtega izobraževanja

Te dni poteka že šesti Teden odprtega izobraževanja (Open Eduaction Week) – letni dogodek, ki ga organizira Konzorcij za odprto izobraževanje (Open Education Consortium) – združenje več kot sto ustanov in organizacij po svetu, ki so zavezane uresničevanju vrednost odprtega izobraževanja.

 

 

Odprto izobraževanje je preplet spletno dostopnih virov, orodij, dobrih praks in mrež udeležencev in podpornikov, ki izboljšujejo dostop do učnih materialov in metod za učence in izobraževalce po vsem svetu. Odprto izobraževanje temelji na ideji prostega deljenja in uporabe vsebin (npr. literature) in razvoju izobraževalnih metod, ki so prilagojene na sodobne izzive poučevanja in potreb učencev v digitalni dobi. Svetovni splet omogoča hitro razširjanje materiala ter izmenjavo informacij in dobrih praks med različnimi posamezniki in organizacijami z vseh koncev sveta, s tem pa ključno pripomore k širšemu dostopu do znanja. Učenci tako pridobijo nove vire informacij, učitelji se naučijo novih izobraževalnih tehnik, šole pa dostopajo do vse bolj bogatih baz gradiv.

V okviru Tedna odprtega izobraževanja, ki traja od 4. do 8. marca, potekajo številni dogodki v živo in na spletu. Udeležba na njih je brezplačna, izdajajo pa se tudi potrdila o udeležbi. Seznam dogodkov, projektov in virov si lahko ogledate tukaj.

IPI tudi letos sodeluje pri dogajanju, saj se bo dr. Maja Bogataj Jančič udeležila spletne okrogle mize na temo aktivizma z naslovom Growing Open Education Policies in 2019 in webinarja Women in the Open: Experiences, perspectives and approaches. Vabljeni!