Odprto pismo: WIPO naj ustrezno odreagira na COVID-19

V petek, 3. 4. 2020 so številni posamezniki in organizacije, ki predstavljajo raziskovalce, izobraževalce in študente na generalnega direktorja WIPO, dr. Francisa Gurrya, naslovili odprto pismo, v katerem WIPO pozivajo, naj poskrbi in se zavzame za to, da sistemi avtorskega prava v različnih državah pripomorejo k hitrejši odpravi posledic novega koronavirusa. Med podpisniki odprtega pisma je tudi IPI in dr. Maja Bogataj Jančič.

V zadnjih nekaj tednih pandemija ni samo zatresla temeljev zdravstvenih sistemov držav po celem svetu ampak je tudi jasno pokazala, kako pomembne so izjeme in omejitve od avtorskih pravic za razvoj in napredek predvsem v znanosti in izobraževanju. Kakor so znanstveniki širjenje virusa odkrili s pomočjo izjeme od avtorskih pravic za besedilno in podatkovno rudarjenje znanstvenih člankov tako lahko izjeme od patentnega varstva (npr. uporaba za namene poskusov in raziskav) pripomorejo k hitrejšemu odkritju zdravila. V času, ko se je izobraževanje v celoti preselilo na splet, smo lahko priča tako dobrim kot slabim praksam, ki bodisi omogočajo bodisi preprečujejo dostop do učnih materialov, akademskih člankov in drugih del, ki so avtorskopravno zavarovana.

Z namenom reševanja vprašanj na področju prava intelektualne lastnine, ki so se pojavila z novim koronavirusom, so raziskovalne in izobraževalne organizacije in posamezniki pozvali WIPO, naj kot globalna organizacija za intelektualno lastnino med drugim spodbudi svoje države članice, da izkoristijo ves zakonsko dovoljen manevrski prostor, da omogočijo široko uporabo varovanih del za namene izobraževanja, znanstvenega raziskovanja itd. in naj pozove k odstranitvi licenc, ki preprečujejo čezmejno poučevanje in raziskovanje.

Celotno odprto pismo dr. Francis Gurryu lahko preberete tukaj.

Doslej je pismo podprlo več kot 450 organizacij in posameznikov, ki predstavljajo več kot 32,5 milijona izobraževalcev, 2,5 milijona knjižnic in 200 avtorskih avtorjev v 199 državah ter več kot 45.000 muzejskih strokovnjakov v 142 državah. Do celotnega seznama podpisnikov lahko dostopate tukaj, odprto pismo lahko tudi sami podprete tukaj.