Prvi dialog deležnikov o 17. členu nove DSM Direktive

V preteklem tednu je Evropska Komisija organizirala prvi dialog z deležniki v skladu s 17. členom Direktive 2019/790 o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Skladno z 10. odstavkom 17. člena je Evropska Komisija namreč dolžna organizirati dialoge, v katerih se razpravlja o najboljših praksah za sodelovanje med ponudniki storitev deljenja vsebin na spletu in imetniki pravic.

Dialog je potekal v Bruslju v torek, 15. 10. 2019. Nanj so bile povabljene številne organizacije deležnikov, ki predstavljajo predvsem imetnike avtorskih pravic, ponudnike storitev spletne delitve vsebin (OCSSP), potrošnike in združenja za varstvo temeljnih pravic. Celoten seznam povabljenih organizacij je na voljo tukaj.

Celodnevni dialog je bilo možno spremljati v živo preko spleta na spletni strani Evropske Komisije, na kateri je dostopen tudi posnetek celotnega dialoga. Udeleženci so razpravljali predvsem o ukrepih za zmanjšanje škode, ki jo lahko povzročijo filtri za nalaganje vsebine na spletne platforme.

Več informacij o dialogu je na voljo tukaj.