Vpliv umetne inteligence na intelektualno lastnino

V petek, 14.2.2020 se je iztekel rok za vložitev komentarjev na Osnutek dokumenta o vprašanjih glede vpliva AI na pravo intelektualne lastnine, ki ga je pripravila Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO). Namen odprtega postopka za podajanje komentarjev, ki se je pričel 13. 12. 2020, je, da WIPO identificira najpomembnejša vprašanja, ki se bodo pojavljala pri vse pogostejši uporabi umetne inteligence (UI), predvsem v odnosu do pravic intelektualne lastnine.

Dr. Maja Bogataj Jančič, Inštitut za intelektualno lastnino (IPI) je članica Globalne mreže strokovnjakov glede pravic uporabnikov v avtorskem pravu, ki je podprla Skupne komentarje glede vpliva UI na intelektualno lastnino, h katerim je pozval WIPO. Seal Flynn, ki sodeluje pri Programu informacijske pravičnosti in intelektualne lastnine na American University Washington College of Law, je organiziral postopek, ki se je osredotočil na vprašanja besedilnega in podatkovnega rudarjenja. Med ostalimi podpisniki so tudi Michael Carroll, Matthew Sag, Lucie Guibault, Thomas Margoni, Brandon Butler, Allan Rocha de Souza, Peter Jaszi, João Pedro Quintais, Christophe Geiger, Caroline Ncube, Ben White, Arul George Scaria, Carolina Botero in Carys Craig.

Komentar je na voljo tukaj.

Dr. Maja Bogataj je prav tako pripravila komentar za Communio in Wikimedio Deutschland skupaj z dr. Juliusom Dreylingom, vodjo projektov za mednarodno regulacijo pri Wikimedia Deutschland. Dokument je dostopen tukaj.

Vsi komentarji na poziv WIPO so dostopni tukaj.